eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Leopard tank from Europe union partner to Ukraine army defensive and counteroffensive protection from Russia in national camouflage army colour on flag background isometric right side view 3d rendering image
Nyitókép: Hryhorii Bondar/Getty Images

Újabb hatalmas összegű segélyt kap Ukrajna

Dánia 174 millió euró (65 milliárd forint) értékű segélyt nyújt Ukrajnának, hozzájárulva az Oroszország indította háborúval kapcsolatos kiadások fedezéséhez.

A dán ügyvezető védelmi miniszter azt közölte, hogy ukrán kérésnek és szükségletnek megfelelően főként légvédelmi eszközök, lőszer és járművek beszerzésre fordítják majd a segélyt. Troels Lund Poulsen, hozzátéve, hogy a keretből 40 millió eurót arra a közös európai uniós programra fordítanak, amelyből tüzérségi lőszert vásárolnak Kijev számára.

Dánia márciusban hozta létre azt a pénzalapot, amelyből segíteni kívánja az ukrán hadsereget; az alapból egymilliárd eurót már felosztottak az idén tervezett támogatások között, a jövő évi programokra pedig további 1,4 milliárd eurónyi összeget különítettek el.

A dán kormány azt is jelezte: tervei szerint ezen kiadások is hozzájárulnak ahhoz, hogy 2030-ra teljesíteni tudja azt a NATO-elvárást, amely szerint éves hazai össztermékének két százalékát védelmi célokra költi.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×