eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
The word Nazism on white paper burning in a flame of fire. The concept of discrimination and problem of fascism
Nyitókép: rbkomar/Getty Images

Lemondott a náci szimpatizáns finn miniszter

Vilhelm Junnila gazdasági minisztert bírálatok értek, mert náci célozgatásokat tett a választási kampány idején.

A politikus azt mondta, hogy "a kormány fennmaradása és Finnország jóhírének megvédése" érdekében távozik posztjáról. Mint közölte, nem találja lehetségesnek, hogy "kielégítő módon" végezze munkáját miniszterként.

Junnila szerdán még túlélt egy bizalmatlansági indítványt, amelyet az ellenzéki Zöld Párt nyújtott be, és amelyet 86 törvényhozó támogatott ugyan, de 95 képviselő elvetett, és bizalmat szavazott a miniszternek.

Hanna Holopainen, a Zöld Párt képviselője azt hangsúlyozta, hogy "a szélsőjobboldali mozgalmakra tett többszörös utalás nem egyszeri tévedés, félreértés vagy rossz humor, hanem ismételt, rendszeres és elvtársi jellegű kapcsolat".

Vilhelm Junnila a kormánykoalícióban részt vevő bevándorlásellenes Finnek nevű párt tagja.

Az YLE finn közszolgálati televízió márciusban a választási kampány idején rögzített egy rendezvényt, amelyen Junnila gratulált pártja egy másik tagjának képviselőjelölti sorszámához, a 88-hoz. "Először is gratulálok ehhez a kiváló jelölti sorszámhoz. Tudom, hogy ez egy nyerőszám. Nyilvánvalóan ez a 88-as szám arra a két H betűre utal, amelyről nem mondunk többet" - mondta Junnila a kampányrendezvényen március 10-én az YLE szerint.

A 88 ismert neonáci jelkép, amely a Heil Hitler köszöntésre utal. A Rágalmazásellenes Liga (ADL) zsidó civil szervezet szerint ez "az egyik leggyakrabban használt, fehér felsőbbrendűséget hirdető szimbólum". Vilhelm Junnila utóbb bocsánatot kért szavai miatt, és azt mondta, megjegyzése "ízléstelen vicc" volt. "Elítélem a holokausztot, az antiszemitizmust és annak minden formájú megnyilvánulását" - írta a miniszter múlt héten Facebook-oldalán.

Riika Purra, a Finnek elnöke a Twitteren védelmébe vette gazdasági miniszternek kinevezett párttársát, és azzal vádolta meg az ellenzéket, hogy

Junnilát "nem helyénvaló humorizálása" miatt próbálják elmozdítani.

Petteri Orpo miniszterelnök ugyanakkor úgy nyilatkozott újságíróknak, hogy "komoly figyelmeztetésben" részesítette miniszterét. Az áprilisi választásokon a Finnek párt második helyen futott be, alig lemaradva a győzelmet arató konzervatív Nemzeti Koalíciós Párt (KOK) mögött. Ez a két párt alakított aztán koalíciót két kisebb párttal szövetkezve.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×