eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A Wagner-csoport nevű orosz zsoldoshadsereg katonái az ukrajnai orosz katonai műveleteket irányító központ közelében Rosztov-na-Donuban 2023. június 24-én. Hajnalra nyílt katonai konfrontációvá fajult a Jevgenyij Prigozsin vezette Wagner-csoport és az orosz védelmi minisztérium viszálya. A magánhadsereg egységei legalább két helyszínen átléptek a megszállt ukrajnai térségekből Oroszország területére, és biztonsági szempontból kulcsfontosságú létesítményeket foglaltak el.
Nyitókép: MTI/EPA

Bendarzsevszkij Anton: Vlagyimir Putyinnak muszáj lesz bekeményítenie

A Wagner csoport lázadása azt mutatja, hogy repedezik Vlagyimir Putyin rendszere – mondta az InfoRádió GeoTrendek című műsorában az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója.

Az orosz elnöknek nincs más választása, mint erőt mutatni – vélekedett Bendarzsevszkij Anton, aki szerint az autokráciák túlélését csak ez, a tisztogatások, az elnyomás fokozása teszi lehetővé. Vlagyimir Putyinnak tehát most meg kell mutatnia, hogy ura a helyzetnek, már csak azért is, mert Oroszországban jövőre választás lesz.

Ugyanakkor azt sem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezér akciója nyomán Oroszországban gyors változás indulna el. Hiszen akik a legveszélyesebbek lehetnének Putyin hatalmára, azok vagy elhagyták már az országot, vagy börtönben ülnek.

A szakértő inkább azt valószínűsítette, hogy a puccskísérlet nyomán lassú „erjedés” indult el. Mint mondta, nyilván sokan vannak még az orosz elitben (is), akiknek eddig sem tetszett a jelenlegi helyzet, a háború okozta elszigetelődés, a gazdasági lehetőségek beszűkülése. De ők ezidáig nem mertek nyíltan fellépni a putyini rendszer ellen.

Bendarzsevszkij Anton azonban úgy véli, hogy az elégedetlenkedők most elgondolkodhatnak azon:

vajon egy ilyen lázadás miért maradhat megtorlás nélkül?

Hogyan történhet olyan, hogy ebben a látszólag szigorú rendszerben valaki a katonáival megindulhat Moszkva ellen, és gyakorlatilag ellenállás nélkül majdnem el is jut az orosz fővárosig, majd mindezek után amnesztiát kap és békésen elvonulhat? Bizonyára sokak fejében megfogalmazódott a gondolat, miként lehetne egy ilyen puccskísérletet jobban végrehajtani.

Márpedig ezzel Vlagyimir Putyinnak is tisztában kell lennie – folytatta a szakértő.

Ezért muszáj most bekeményítenie, különben hamarosan újabb lázadással kell szembenéznie.

Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatójának az a véleménye, hogy Prigozsin akciója egyértelműen komoly repedéseket okozott, de a hatásuk hosszabb távon érvényesül. Példaként az orosz cári hatalom bukását említette. Bár az utolsó uralkodó csak 1917-ben mondott le, a monarchia már korábban, az 1905-ös polgári forradalom következtében megrendült. A felkelést sikerült ugyan leverni, de a hatalom már nem volt annyira szilárd, mint korábban. Aztán az első világháború és az azzal járó megpróbáltatások végleg elsöpörték a cári hatalmat.

Oroszország most is háborúban áll – folytatta Bendarzsevszij Anton.

Így a háborús kudarcok és a gazdasági gondok gyorsan kiszélesíthetik a Putyin hatalmán most keletkezett repedéseket.

A háború katalizátorszerepe, vagyis az, hogy a sikertelenség felgyorsítja a rendszer összeomlásához vezető folyamatokat, egyértelműen érzékelhető. Viszont a jelenlegi helyzetben nehéz lenne megjósolni, hogy ez mikor fog bekövetkezni. A térség szakértőjeszerint Vlagyimir Putyin még akár évekig is hatalmon maradhat, hiszen a mostani válságra lehetnek olyan megoldásai, válaszai, amelyek az elnyomást fokozzák, és így egy ideig az ellenőrzése alatt tarthatja a folyamatokat, bizonyos ideig megőrizheti a hatalmát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×