eur:
388.68
usd:
361.64
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely
Charles Michel, az Európai Tanács elnöke beszél a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel tartott sajtóértekezleten az ukrán kormány és az Európai Bizottság kijevi ülésén 2023. február 3-án. Ukrajna 2022 februárjában folyamodott az EU-hoz tagjelölti státuszért, és azt 2022 júniusában megkapta.
Nyitókép: MTI/AP/Efrem Lukackij

Charles Michel: fokozni kell az Európai Unió védelmét

Az Európai Tanács elnöke ezt az uniós csúcstalálkozóra szóló, a tagállami vezetőknek küldött meghívólevelében írta.

Michel a kétnaposra tervezett, csütörtökön kezdődő brüsszeli csúcsra szóló, és az interneten is közzétett meghívólevelében közölte: az "orosz háború" könyörtelenül folytatódik Ukrajnában.

"Megingathatatlan egységünk ellentétben áll azzal az oroszországi megosztottsággal, melyet a hétvégi események - a Wagner katonai magánvállalat június 24-i lázadása és annak elfojtása - megmutattak" - fogalmazott.

A dél-ukrajnai herszoni területen lévő, jelenleg orosz ellenőrzés alatt álló Nova Kahovka-i víztározó gátjának június eleji felrobbantását Michel a jelenkor egyik legnagyobb ember okozta katasztrófájának nevezte, és azt mondta: ilyen körülmények között egyre inkább szükség van az EU Ukrajna melletti elkötelezettségének megerősítésére, beleértve a fenntartható pénzügyi és katonai segítségnyújtást is. Kijelentette, a tagállami vezetőknek meg kell beszélniük, hogy az unió miként fokozza az ukrán béketerv nemzetközi támogatását.

Az európai gazdasági helyzetet említve Charles Michel azt mondta,

a tagállami vezetőknek számba kell venniük az uniós versenyképesség növelése, gazdasági megerősítése, valamint a biztonság és az ellenálló képesség fokozása terén elért előrehaladást,

továbbá mérlegelniük kell az esetlegesen szükséges további intézkedéseket.

A migrációval kapcsolatban azt mondta, a Földközi-tengeren a közelmúltban bekövetkezett hajótörés okozta halálesetek arra emlékeztetnek, hogy az EU-nak továbbra is dolgoznia kell az európai migrációs kihíváson. Az Európai Unió Tanácsának elnöksége és az Európai Bizottság jelentése alapján a tagállami vezetők a csúcstalálkozón áttekintik majd a migrációs helyzetet és a legutóbbi, februári EU-csúcs zárónyilatkozatában rögzített célok végrehajtásában elért előrehaladást - írta.

Tájékoztatása szerint a tagállami vezetők Kínával kapcsolatban további útmutatást adnak az októberi EU-csúcs és a külügyminiszterek májusi vitáját követően. A megbeszélés alkalom lesz arra, hogy az EU újra megerősítse "széleskörű és egységes álláspontját" Kínával kapcsolatban - húzta alá.

Charles Michel végezetül közölte, az EU-csúcs továbbá számos külpolitikai kérdéssel foglalkozik majd, köztük a déli szomszédság partnerországaival ápolt kapcsolatokkal és a nyugat-balkáni fejleményekkel.

Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 9. 05:13
×
×
×
×