eur:
389.6
usd:
364.5
bux:
68197.65
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Joe Biden amerikai elnök az Egyesült Államok-Afrika-csúcstalálkozó zárónapján tartott tanácskozáson Washingtonban 2022. december 15-én. A tárgyalássorozaton az amerikai kormány több tagja, valamint 49 afrikai állam küldöttsége és az Afrikai Unió vezetői vettek részt.
Nyitókép: MTI/EPA/SIPA USA Pool/Oliver Contreras

Látóhatáron egy amerikai-kínai csúcs

Joe Biden szerint "hisztéria", ami a két ország kapcsolata körül zajlik.

Joe Biden szerint a közeljövőben létrejöhet a találkozó közte és Hszi Csin-ping kínai elnök között - közölte az amerikai elnök csütörtökön, és hisztériának nevezte az amerikai-kínai kapcsolatok körüli vitát.

Az elnök a Fehér Házban az indiai miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón azzal kapcsolatban, hogy a kínai elnököt kedden diktátornak nevezte, azt mondta: nem fogja megváltoztatni szavait.

Kijelentette, hogy szerinte szavai nem okoznak károkat a két ország közötti kapcsolatok helyreállítását célzó törekvésekben.

Antony Blinken külügyminiszter hét elején zárult pekingi látogatását nagyszerűnek nvezte az elnök.

Csütörtökön Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter Párizsban beszélt arról, hogy az elnök megjegyzése ellenére is mindketten kritikusan fontosnak tartják az amerikai-kínai párbeszéd fenntartását valamint a félreértelmezések eloszlatását, és az együttműködést ott, ahol az lehetséges.

Kína hivatalosan tiltakozott csütörtökön Egyesült Államokban dolgozó nagykövete útján a Fehér Háznál és az amerikai külügyminisztériumnál Joe Biden megjegyzése miatt.

Hadi kapcsolat Indiával

Az amerikai-indiai mélyülő védelmi együttműködés keretében F/A-18 Hornet vadászrepülő-hajtóművek közös gyártása előtt nyílik út - hangzott el Washingtonban Joe Biden amerikai elnök és Narendra Modi indiai miniszterelnök találkozója után.

Joe Biden és Narendra Modi csütörtökön a Fehér Házban tartott hivatalos megbeszélés után tartott sajtótájékoztatót, amelyen az amerikai elnök a két ország közötti kapcsolatokat minden korábbinál erősebbnek, szorosabbnak és világ számára az egyik leginkább mélyrehatónak nevezte. Kiemelte, hogy India kétmilliárd dollár amerikai befektetést hajt végre termelő-gyártókapacitások formájában, és méltatta az indiai nemzeti légitársaság döntését több, mint 200 Boeing típusú utasszállító repülőgép megvásárlásáról, ami amerikai munkahelyeket teremt.

Narendra Modi a katonai együttműködés erősítéséről született megállapodás kapcsán kiemelte a General Electric döntését, miszerint Indiában gyártat vadászgép hajtóműveket technológia-átadás keretében.

A találkozóról kiadott közlemény alapján az amerikai General Electric az F/A-18 Hornet vadászgépekben használt F414-es hajtóműveit licencszerződés keretében az indiai Hindustan Aeronautics vállalattal közösen gyártják majd.

Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×