eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Windows of the white airplane - copy space
Nyitókép: Chalabala/Getty Images

Egy napig nem engedte leszállni repülőjéről a dél-afrikai elnök biztonsági embereit Lengyelország

A média képviselői is a reptéren várhattak, a lengyelek azt állítják, nem rasszizmus állt a döntés mögött.

A dél-afrikaiakat a varsói Chopin reptéren tartóztatták fel, gépüknek vasárnapig kell itt maradnia - írja a BBC. Összesen 120 ember ragadt egy napra a gépen, akik mind egy ukrajnai béketalálkozóra igyekeztek.

Egy nap után elkezdték leengedni az utasokat a repülőről, akik ezután hotelekbe indultak.

A lengyelek döntése miatt Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök nélkülözni volt kénytelen biztonsági csapatának egy részét.

Wally Rhoode, az elnök biztonsági csapatának vezetője dühösen reagált az incidensre.

"Késleltetnek minket, veszélybe sodorják elnökünk életét. Már Kijevben lehetnénk. Szeretném, ha mindenki látná, milyen rasszisták"

- fogalmazott.

Lengyelország azonban ezt a vádat elutasította.

"Lengyelországot rasszizmussal vádolni ebben az ügyben badarság" - mondta a Nemzetbiztonsági Hivatal igazgatója és a lengyel miniszter-külügyi koordinátor szóvivője, Stanisław Żaryn. A szóvivő és a hátárőrök vezetője szerint sem voltak megfelelő papírjai a dél-afrikai biztonságiaknak

a maguknál tartott fegyverek

viselésére.

"A küldöttség tagjainál fegyverek voltak, amelyek behozására nem volt engedélyük, de a gépet azok nélkül elhagyhatták volna" - írta a határőrség a Twitteren.

A varsói események ellenére Ramaphosa elnök később vonattal biztonságban megérkezett Kijevbe.

Az elmúlt hónapokban mind Oroszország, mind Ukrajna igyekezett afrikai országokat maga mellé állítani. Dél-Afrika azt állítja, nem kíván állást foglalni a konfliktusban, de az amerikaiak szerint fegyvert szállítottak az oroszoknak.

Dél-Afrika, Egyiptom, Szenegál, Kongó, a Comore-szigetek, Zambia és Uganda küldöttsége pénteken Volodimir Zelenszkij elnökkel, szombaton pedig Vlagyimir Putyin elnökkel találkozik.

A lengyel fővárosban a gépen veszteglők között volt a News24 újságírója, Pieter Du Toit, aki dicsérte a South Africa Airlines személyzetét, amiért "egészen briliánsan támogattak mindenkit a gépen". Néhány órával azelőtt, hogy leszállhatott volna, az élelmiszer már fogytán volt. Az újságíró viccelődött azzal, hogy az utasok épp azon töprengtek, hogyan osszák szét az utolsó, megmaradt krumplidarabokat, amelyeket még az előző napon szállíttatott nekik a dél-afrikai nagykövetség a Burger Kingből.

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×