eur:
389.57
usd:
363.48
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Vitalij Klicsko kijevi polgármester (k, balról) látogatást tesz a legutóbbi orosz légitámadás helyszínén, az ukrán főváros Desznyanszkij kerületében 2023. június elsején. A támadásban három ember életét vesztette, tízen megsebesültek.
Nyitókép: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Elégedetlen a hadi ügyekkel az ukrán elnök, váltás jöhetne Kijev élén

Kijevi főpolgármesteri posztjára felmerült több név is.

Hétfőig 50 195 légoltalmi helyiséget ellenőriztek a rendőrök (az összes óvóhely 79 százalékát), a mentők és a helyi hatóságok Ukrajnában, amelyek 32 százalékát alkalmatlannak találták, vagy azok zárva voltak - közölte az ukrán belügyminisztérium nemrég. A fővárosban, Kijevben a belügyminisztérium 2156 óvóhelyet vont ellenőrzése alá, ami az összes légoltalmi helyiség 48 százaléka. Ezekből 137 (az ellenőrzöttek 6 százaléka) volt zárva, és 804, azaz 37 százalékuk bizonyult alkalmatlannak.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök múlt pénteken rendelte el az összes ukrajnai óvóhely ellenőrzését, egy nappal azután, hogy Kijevben három ember meghalt, amikor egy orosz légicsapás idején nem tudtak bejutni egy légoltalmi létesítménybe.

Az ukrán kormány egyes hírek szerint annyira nem elégedett a főváros bunkereinek állapotával, hogy többször felmerült Vitalij Klicsko főpolgármester leváltása, olyannyira, hogy állítólag már négy éve is téma volt. A városi tanács forrásai szerint Klicskót „csak ijesztgetni akarja” a központi hatalom - írja a RIA orosz hírügynökség alapján a vg.hu.

A forrás szerint Kijev polgármesteri posztjára felmerült a luhanszki regionális katonai közigazgatás egykori vezetője, Szergej Gaidai, Zelenszkij „Nagy építkezés” iroda projektjének korábbi kurátora, Jurij Golik miniszter, illetve a stratégiai iparból Alexander Kamyshin.

Igaz, Klicsko lemondása tisztán politikai szempontból inkább pluszt jelent számára, hiszen automatikusan az ellenzék egyik vezetőjének szerepébe juttatná a döntés - hangsúlyozta a forrás.

Korábban Zelenszkij honlapján jelent meg egy petíció, melyben Vitalij Klicsko kijevi polgármester eltávolítását követelték az egyik fővárosi bombaóvóhely bezárása kapcsán.

.

(A nyitóképen: Vitalij Klicsko kijevi polgármester - középen, balról - látogatást tesz a legutóbbi orosz légitámadás helyszínén, az ukrán főváros Desznyanszkij kerületében 2023. június elsején. A támadásban három ember életét vesztette, tízen megsebesültek.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 06:26
×
×
×
×