eur:
381.2
usd:
354.2
bux:
58669.83
2023. december 11. hétfő Árpád
Felszíni berendezések a Baltic Pipe földgázvezetékre kapcsolása miatt kibővített goleniów-i kompresszorállomáson, az északnyugat-lengyelországi város közelében 2022. szeptember 27-én, a Baltic Pipe átadásának napján. A beruházás a lengyel-dán energiabiztonsági együttműködés keretében jött létre, amellyel a norvégiai földgázt a dániai hálózaton kereszül Lengyelországba juttatják a Balti-tenger alatt. Az új vezeték éves kapacitása 10 milliárd köbméter.
Nyitókép: MTI/EPA-PAP/Marcin Bielecki

Bezárják Európa legnagyobb gázmezőjét

Két másik negatív hírrel együtt őrült mozgást és húsz százalék feletti drágulást hozott a hír a piacon.

Mostanra Oroszország helyett Norvégia vált Európa legnagyobb gázellátójává. Onnan két negatív hír is érkezett a napokban, gázár-emelkedéshez vezetve (a hammerfesti LNG-üzemben műszaki probléma volt, a Shell norvégiai egysége gyakorlatilag leállította a nyhamnai gázfeldolgozó üzemet szintén egy probléma miatt). Ezt tetézte, amikor a Bloombergnek kiszivárogtatták, hogy a holland kormány október 1-jén bezárja Európa legnagyobb gázmezőjét, az 1963 óta üzemelő, de már egyre kevesebb gázt adó groningenit - írta meg a Portfolio.

Ezt jövő őszre tervezték, akkorra számolt a kieséssel a piac, ami viszont így jóval hamarabb jelentkezni fog a kínálatban, épp a téli fűtési szezon előtt.

(Források szerint egyébként a gázmező bezárásáról szóló döntés nem teljesen visszavonhatatlan, mert ha újabb energiaválság vagy nagyon hideg tél következne be, akkor körülbelül két hétbe telne a kutak újranyitása.)

A két másik negatív hírrel együtt őrült mozgást és húsz százalék feletti drágulást hozott a hír a piacon. Azóta már jelentős áresés történt, de a friss fejlemények összességében arra mutatnak rá a gazdasági lap szerint, hogy ha az egyébként egész jó fundamentumokkal rendelkező európai gázpiacon összejön pár kedvezőtlen kínálati oldali hír, akkor rögtön vészjelzéseket küld a piac, és a válság tavalyi akut szakaszában látott napon belüli vad csapkodások is kialakulhatnak.

A vad gázpiaci kilengés amellett történt, hogy a hazánk és a régió gázellátása szempontjából kulcsfontosságú Török Áramlat hétfőn rendben újraindult a múlt heti karbantartás után, és Európa gáztárolói együtt 73 százalékban már töltve vannak, ami szokatlanul magas és a nyár végére akár teljesen meg is telhetnek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×