eur:
389.59
usd:
364.73
bux:
68072.58
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Cseppfolyósított földgázt (CSF-LNG) fogadó, a vizen működő üzem a rotterdami kikötőben 2022. augusztus 3-án. Az üzemben tárolják a cseppfolyósított földgázt, majd vissza is alakítják gázneművé, mielőtt betáplálják a holland gázhálózatba.
Nyitókép: MTI/EPA/ANP/Sem van der Wal

Itt a bizonyíték: kapósabb az LNG, mint az olaj, de ebből is lehet baj

2028-ra több tankerhajó szállít majd cseppfolyósított földgázt, mint olajat.

Ez veszélyt is jelenthet, mivel túlkínálat alakulhat ki LNG-ből, ami a klímacélokat is kockára teszi írja az Energy Monitor.

Az európai LNG-kereslet 2022-ben 60 szézalékkal nőtt az előző évhez képest, és az ukrán háború miatt várhatóan meg is marad ezen a magas szinten.

Sőt: a feltörekvő piacok várhatóan szintén növelni fogják az LNG iránti keresletet, mivel igyekeznek szén-dioxid-mentessé tenni jelenleg még szénintenzív villamosenergia- és fűtési ágazataikat.

A GlobalData, az Energy Monitor anyavállalatának adatai szerint jelenleg világszerte 635 aktív LNG-tanker működik, amelyek közül mintegy száz az elmúlt három évben állt forgalomba.

Az LNG iránti kereslet olyannyira megugrott, hogy az energiavállalatok további 524 tartályhajó építését tervezik, ami megduplázná a világ teljes LNG-szállító kapacitását.

A tervek szerint 2028-ra a világ összes tervezett LNG-tartályhajója üzembe áll: ezzel az LNG-t szállító tankerek száma túllépi majd az olajat szállítókét. Jelenleg világszerte 772 tanker szállít olajat.

Az Institute for Energy Economics and Financial Analysis (IEEFA) egy nemrégiben kiadott jelentése szerint a jelenlegi tervek alapján Európa LNG-termináljainak importkapacitása a 2022 végi 270 milliárd köbméterről 2030-ra 400-ra nőhet. Az LNG iránti éves európai kereslet azonban várhatóan 150-190 milliárd köbméter, azaz fele az importkapacitásnak.

"Valószínűleg túl sok LNG-létesítmény áll tervezés alatt. Európában óriási lesz a túlkínálat, mert nagyon sok kormány akar saját létesítményt az ellátás biztonsága érdekében" mondta Henning Gloystein, az Eurasia Group energia-, éghajlat- és erőforrásügyi igazgatója áprilisban az Energy Monitornak. Az LNG ára ráadásul szélsőségesen ingadozó, szemben a megújuló energiaforrásokból előállított villamos energiáéval.

Mindez bizonytalanságot teremt a globális LNG-kereslet jelentős növekedésének hosszú távú kilátásaival kapcsolatban és kétségeket ébreszt azzal kapcsolatban, hogy a világnak tényleg szüksége van-e arra, hogy néhány év alatt megduplázza LNG-tankerflottáját.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi- Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi- Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 15:53
×
×
×
×