eur:
393.41
usd:
363.17
bux:
65941.05
2024. február 29. csütörtök Elemér
Az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjai a Venezuelát sújtó humanitárius válságról tartott tanácskozáson a világszervezet New York-i székházában 2019. április 10-én. Nicolás Maduro venezuelai elnök ezen a napon bejelentette, hogy kész fogadni a Venezuelának szánt nemzetközi humanitárius segélyeket, miután Peter Maurerrel, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) elnökével találkozott Caracasban.
Nyitókép: MTI/EPA/Peter Foley

Szijjártó Péter az ENSZ BT-ben: "ördögi kör!"

A miniszter közölte, hogy Magyarország "kettős biztonsági nyomás" alatt van, keletről a háború, délről a migráció miatt.

A nemzetközi közösségnek a háború, a fokozódó migrációs hullámok, a minden korábbinál magasabb terrorveszély és a környezeti kihívások ördögi körének megtörésére kellene fókuszálnia, máskülönben megoldhatatlan helyzet fog kialakulni - figyelmeztetett a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden New Yorkban.

A tárcavezető az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) nyílt vitáján az Egyesült Arab Emírségeket méltatta az ülés összehívásáért, illetve azért, mert erősíti a globális békepárti többséget, támogatja a párbeszéd csatornáinak fenntartását.

Felszólalásában hangsúlyozta, hogy bár regionális háborúról van szó Ukrajnában, a fegyveres konfliktus globális kihatásokkal bír, ráadásul

minden egyes nappal nő az eszkaláció kockázata,

s minél tovább tart a harc, annál több ember hal meg.

Kiemelte, hogy a háború eszkalációja először a szomszédságban fekvő országokat éri el, Magyarország azonban nem pusztán ezért különösen érintett, hanem mert magyarok is halnak meg a harcokban.

"Márpedig nem akarjuk, hogy még több ember haljon meg ebben a háborúban. A nemzetközi közösség céljának az emberéletek mentése kellene, hogy legyen. ennek pedig egyetlen módja a béke" - szögezte le.

"Ezért Magyarország azonnali tűzszünetet sürget, mert ez esélyt ad a béketárgyalásokra, és akkor lehet remény van a békemegállapodás elérésére" - tette hozzá.

Szijjártó Péter aláhúzta, hogy egyetlen háborúnak sincsen valós megoldása a harctéren, ott kizárólag a halottak száma emelkedhet, a rendezést mindig a tárgyalások jelentik, ezért hazánk minden szereplő erőfeszítéseit nagyra értékeli, akik készek felszólalni a béke mellett.

Úgy vélekedett, hogy a háborús retorika ennek ellenére még mindig erősebb, mint a békeretorika, így a globális békepárti többségnek fel kell csavarni a hangerejét.

Kitért arra is, hogy a világ már az ukrajnai háború kitörése előtt is a fenyegetések és veszélyek korszakát élte, majd a fokozódó migrációs nyomás, a minden korábbinál nagyobb terrorveszély és a környezeti kihívások a fegyveres konfliktussal kiegészülve "borzalmas ördögi kört" teremtettek.

A harcok nyomán bezuhant a gabonaexport, ez destabilizálja az amúgy is bizonytalan helyzetű régiókat, ahol ennek nyomán megerősödhetnek az extrém ideológiák, ami pedig egyenes út az újabb tömeges migrációs hullámokhoz - sorolta.

A miniszter közölte, hogy Magyarország "kettős biztonsági nyomás" alatt van, keletről a háború, délről a migráció miatt. Ennek kapcsán pedig emlékeztetett, hogy a magyar hatóságok tavaly nagyjából 270 ezer illegális határátlépés kísérletet akadályoztak meg.

Ezt követően arról is beszámolt, hogy minden egyes, háborúban töltött nappal nő az esélye az újabb természeti katasztrófáknak, minthogy az

Európa legnagyobb atomerőművének számító létesítmény is veszélyes körülmények között működik.

Szavai szerint ez a helyzet ráadásul csak fokozza a nukleáris energiatermeléssel szembeni támadásokat, pedig atomenergia nélkül nem lehet megállítani a klímaváltozást, nem lehet elérni a környezetvédelmi célokat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.29. csütörtök, 18:00
Baán László
a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa
A szemünk előtt robbant be egy ingatlanpiaci krízis

A szemünk előtt robbant be egy ingatlanpiaci krízis

Már meghallgatható a Portfolio Checklist csütörtöki adása. A műsor első részében a kereskedelmi ingatlanpiaccal foglalkozunk, a szektor irodai szegmense ugyanis már-már válságjeleket mutat, ami persze az épületeket finanszírozó bankszektor számára sem túl jó hír. A témáról Futó Pétert, a Portfolio ingatlanpiaci elemzőjét kérdeztük. Az adás második részében azokra a kérdésekre keressük a választ, hogyha valaki lakásvásárlás előtt áll, akkor érdemes-e kivárnia jobb piaci- és kamatkondíciókban reménykedve, ha pedig úgy dönt, hogy ingatlant vesz, milyen hitelekre számíthat. Ezzel kapcsolatban Palkó István, a Portfolio vezető pénzügyi elemzője volt a vendégünk. Mai mindkét megszólalónk, és több neves hazai szakértő is ott lesz március 5-én 17.30-kor a Portfolio online klubrendezvényén, ahol a lakáspiac lesz a téma. A részvétel a Portfolio Signature-program előfizetői számára érhető el, nekik viszont ingyenes, további részletek ide kattintva érhetők el.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×