eur:
396.15
usd:
369.69
bux:
70479.51
2024. június 25. kedd Vilmos
Annalena Baerbock, a Szövetség 90/Zöldek társelnöke a pártszövetség hamvazószerdai rendezvényén Landshutban 2019. március 6-án. A politikai hamvazószerdának is nevezett napon a német pártok képviselői találkoznak a támogatóikkal és beszédeket mondanak.
Nyitókép: MTI/EPA/Daniel Kopatsch

Palotaforradalom a német Zöldeknél

Az uniós migrációs terv elfogadása olyan ellentéteket váltott ki a német kormánypártban, hogy Annalena Baerbock külügyminiszter megszakította brazíliai látogatását, és hazautazott.

Megszületett az Európai Unió menekültügyi reformjáról szóló előzetes megállapodás. A tagállamok belügyminiszterei Luxemburgban egyeztek meg a részletekről, mindenekelőtt a menekültek, illetve a migránsok befogadásának szigorításáról. A reform lényege, hogy a tagállamok országaiban menedéket és munkát keresők befogadásának előzetes elbírálása az EU külső határain történjen. Ily módon pedig megkönnyítsék azok visszatoloncolását, akik nem jogosultak a menekültstátuszra.

A megállapodást ismertető illetékes svéd miniszter kötelező szolidaritási mechanizmusról beszélt. Malmer Stenergard, a soros EU-elnök Svédország migrációs ügyekért felelős minisztere a szolidaritással összefüggésben a migráció frontországainak, Görögországnak és Olaszországnak a megsegítését emelte ki. Úgy értékelte, hogy a javasolt új eljárást biztonságot jelent a menekültstátuszért folyamodók számára, egyidejűleg pedig megkönnyíti a tagállamok illetékes hatóságainak a munkáját is. Utalt arra, hogy az elhatározott intézkedések segíteni fogják az uniós maradásra nem jogosult migránsok – a nemzetközi joggal összhangban történő – visszaküldését hazájukba.

A hírügynökségek – köztük az MTI – jelentése szerint a tagállamok számára lehetőség nyílik arra is, hogy válasszanak a szolidaritás különböző formái közül.

A megállapodás tető alá hozását mind a tagállamok között, mind pedig egyes tagállamokban heves vita előzte meg. Több forrás, mindenekelőtt a ZDF kőszolgálati televízió szerint várható az is, hogy a csomagot módosítani fogják az uniós tanács, az Európai Bizottság és az Európai Parlament tárgyalásai során. Értesülések szerint az Európai Parlament több képviselője tiltakozott a javasolt szigorítások ellen.

Németországban szinte azonnal fellángolt a vita a belügyminiszterek megállapodásában foglaltakkal kapcsolatban. A kormánykoalíció legerősebb pártja, a szociáldemokrata SPD – élén a Luxemburgban az országot képviselő Nancy Faeser belügyminiszterrel – történelmi megállapodásról beszélt. A miniszter ezzel összefüggésben a kompromisszumok szükségességét emelte ki.

Ezzel szemben a Zöldek Pártjának vezető politikusai egymásnak ugrottak.

A párt ugyanis már a tanácskozás előtt azt hangoztatta, hogy a külső határok mentén tervezett, a befogadást szigorító javaslatok túlzottak, és kivételekre van szükség. Mindenekelőtt amellett foglalt állást, hogy a gyermekes nagycsaládosokkal, valamint a a kísérő nélküli, 18 év alatti gyermekkel kivételt kell tenni. A befogadás hosszadalmas elbírálása, illetve ez alatt az érintettek ideiglenes táborokban történő elszállásolása ugyanis számukra embertelen körülményeket vonhat maga után.

A kormányt képviselő belügyminiszter ennek ellenére jóváhagyta a luxemburgi egyezséget, ami teljességgel megosztotta a zöld párti vezetőséget. Ezt jelzi, hogy míg a zöldek egyik társelnöke közvetve szükséges kompromisszumokról beszélt – Omid Nouripur szerint a luxemburgi ,megállapodás kormányzati jóváhagyása szükséges lépés volt annak érdekében, hogy Európa ebben a fontos kérdésben közösen haladjon előre" –, a másik társelnök, Ricarda Lang úgy vélekedett, hogy hiba volt az egyezség kormányzati jóváhagyása.

Lang mindenekelőtt azt kifogásolta, hogy a javasolt kivételeket a belügyminiszterek nem vették figyelembe. Elítélte azt is, hogy a szolidaritás hangsúlyozása ellenére nem jött létre megállapodás a menekültek kötelező elosztásának mechanizmusáról.

A Zöldek Pártjának két vezető politikusa, Annalena Baerbock külügyminiszter és Robert Habeck alkancellár, gazdasági miniszter ugyanakkor támogatásáról biztosította a létrejött megállapodást. Mindketten úgy értékelték, hogy a kompromisszumokra szükség volt Európa egységes fellépésének szükségessége érdekében.

Az ARD értesülése szerint a párton belüli vita nyomán a külügyminiszter megszakította brazíliai látogatását, és hazautazott.

Több forrás idézte a belügyminiszternek azt a kijelentését is, amely szerint a kidolgozott reform mindenképp jobb a jelenlegi menekültügyi helyzetnél. Nancy Faeser ezzel is indokolta, hogy Németországnak engedményeket kellett tennie.

Címlapról ajánljuk

Csoboth Róbert fiáról, Kevinről: erre a gólra vártam tőle 18 éven keresztül

Csoboth Kevin soha nem fogja tudni azt mondani, hogy én mint szülő nem tettem érte meg mindent – mondta az InfoRádióban az édesapa. Csoboth Róbert beszélt fia pályafutásának kezdetéről, a nehézségekről és arról is, hogy a skótok elleni gól milyen kapukat nyithat meg előtte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.25. kedd, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
Szakíthat Oroszország az egyik legszorosabb szövetségesével, súlyos tisztogatások zajlanak Ukrajnában – Ukrajnai háborús híreink kedden

Szakíthat Oroszország az egyik legszorosabb szövetségesével, súlyos tisztogatások zajlanak Ukrajnában – Ukrajnai háborús híreink kedden

Az oroszok hagyományosan nagyon szoros kapcsolatot ápolnak a Balkánon fekvő Szerbiával, most azonban távolodni látszik egymástól a két ország. Bohdan Krotevics, az Ukrán Nemzeti Gárda őrnagya, az Azov-dandár megbízott parancsnoka egy hosszú Telegram-posztban kelt ki egy ukrán tábornok ellen, aki – állítása szerint – sokkal több ukrán katona halálát okozta, mint az orosz tábornokok. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn aztán leváltotta Jurij Szodolt, az ukrán egyesített erők parancsnokát. Az államfő ezen kívül kérte az államvédelmi testületek megtisztítását, miután egyre aggasztóbb vádakat fogalmaztak meg a szervezetek néhány tagja ellen – írja a The Guardian. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×