eur:
392.89
usd:
372.23
bux:
55532.77
2023. szeptember 28. csütörtök Vencel
Ukrán katonák önjáró tüzérségi járművel lőnek az orosz erők által ostromlott kelet-ukrajnai Bahmutban 2023. május 15-én.
Nyitókép: MTI/AP/LIBKOS

Orosz beismerés: vannak sikerei az ukrán ellentámadásnak

A donyecki szakadárok egyik parancsnoka, Alekszandr Hodakovszkij utalt erre Telegram-bejegyzésében.

Hodakovszkij szerint a Donyeck megyei Vuhledar várostól nyugatra végrehajtott támadás az ukránok korlátozott taktikai akciója volt, nem pedig nagyobb hadművelet.

Az ukrán csapatok kezdetben azt a benyomást keltették, hogy növelik a nyomást a front Velika Novoszilka-i szakaszán, ahol vasárnap már sikerült áttörést elérniük. Eközben keletebbre, Novodonyeck település közelében egy rohamcsapat szinte észrevétlenül továbbhaladt. "Az ellenségnek sikerült nehéz helyzetbe hoznia minket" - fogalmazott Hodakovszkij.

Mielőtt a donyecki szakadárokat kezdte el támogatni, Hodakovszkij 2014-ig az ukrán titkosszolgálat helyi terrorelhárító egységének vezetője volt. Egységeit később beolvasztották az orosz Nemzeti Gárdába.

Hétfőn a kora reggeli órákban Igor Konasenkov, az orosz hadsereg szóvivője azt mondta, hogy Moszkva sikeresen meghiúsított egy nagyobb ukrán offenzívát a donyecki terület déli részén. Ezeket a jelentéseket Kijev nem erősítette meg. Az ukrán vezérkar helyzetjelentése nem jegyzett fel különösebb tevékenységet a térségben. Csak annyit közölt, hogy Vuhledart és a szomszédos falvakat lőtték az orosz erők.

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner orosz magánhadsereg alapítója hétfőn azt mondta, hogy

az ukrán erők visszafoglalták a kelet-ukrajnai Bahmut északi részén fekvő Berhivka település egy részét, amit "szégyennek" minősített.

A BBC ezzel kapcsolatban megírta, hogy Prigozsin felhívást intézett Szergej Sojgu védelmi miniszterhez és Valerij Geraszimov vezérkari főnökhöz, hogy utazzanak a frontvonalra és szervezzék újra a csapatokat, amelyek szerinte csendben visszavonulnak.

A Wagner a múlt hónapban az orosz-ukrán háború eddigi leghosszabb csatája után foglalta el Bahmutot, majd átadta az ottani állásait a reguláris orosz csapatoknak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.28. csütörtök, 18:00
Áder János
volt köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×