eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 24. vasárnap Gellért, Mercédesz
Steel oil pipes from refinery in desert during sunset.
Nyitókép: imaginima/Getty Images

Elérte egy óriási bukó az orosz gazdaságot - beszédesek a számok

Májusban közel 36 százalékkal csökkentek az orosz állam olaj- és gázbevételi az előző év azonos időszakához képest és 12 százalékkal maradtak el az előző havi értéktől - közölte az orosz pénzügyminisztérium.

Az állam szénhidrogénből származó bevétele májusban az előző évi 886 milliárd rubelről 570,7 milliárd rubelre csökkent a múlt hónapban. Az olajcégek nyereségadójából áprilisban 185,4 milliárd rubel folyt be, míg májusban a befizetések ütemezésének sajátosságai miatt ez 5,4 milliárd rubelre apadt.

A bányajáradékokból befolyó összeg éves összevetésben negyedével csökkent és 704 milliárd rubelt tett ki, az exportvámokból származó bevételek a vizsgált időszakban 74 százalékkal 66,1 milliárd rubelre csökkentek.

A háború miatt emelkedő kiadások (+26,3 százalék év/év) és a csökkenő gáz- és olajbevételek (-52,3 százalék év/év) eredőjeként az orosz szövetségi költségvetés hiánya az év első négy hónapjában 3424 milliárd rubelt (42,2 milliárd dollár, 1 rubel=4,25 forint) tett ki, amely meghaladja az egész évre tervezett deficitet.

A bázisidőszakban még 1164 milliárd rubel többlettel zárt a büdzsé - derül ki az orosz pénzügyminisztérium oldalán található táblázatból.

Tavaly a második fél évben a drámai egyenlegromlás hatására az orosz szövetségi költségvetés az ország modern kori történelmének legnagyobb hiányával, 3300 milliárd rubellel zárt.

Az állam adóbevételeinek mintegy felét az olaj- és gázszektor adja Oroszországban.

Címlapról ajánljuk
Emelkedőben Valter Attila, de lehet-e belőle világsztár?

Emelkedőben Valter Attila, de lehet-e belőle világsztár?

Történelmi triplázás: a Valter Attilát a soraiban tudó Jumbo-Visma a Giro és a Tour után a Vueltát is behúzta idén, ráadásul egyéniben a dobogó mindhárom fokára a holland csapat kerekesei állhattak fel. Eisenkrammer Károlyt, a Tour de Hongrie főszervezőjét kérdeztük arról, hogy a magyarnak milyen kilátásai vannak így.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×