eur:
389.03
usd:
361.99
bux:
68696.8
2024. május 8. szerda Mihály
Az orosz védelmi minisztérium által 2023. június 5-én közreadott képen orosz önjáró löveg tüzel ukrán állásokra egy meg nem nevezett helyszínen.MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium
Nyitókép: MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium

Meglepő módon szerezhet fegyveralkatrészeket Oroszország

Az általa exportált felszerelések sürgős visszavételével felújíthatja a háborúban megsérült tankjait - erről kerültek nyilvánosságra adatok.

Oroszország visszavásárolja a korábban Mianmarba és Indiába szállított katonai szállítmányokat. Az orosz hadseregnek tankokat gyártó UralVagonZavod például tavaly decemberben 24 millió dollárért importált a mianmari (burmai) hadseregtől. A vállalat 6775 céltávcsövet és 200 kamerát vásárolt vissza tankokba való beépítésre – írja a vg.hu a Nikkei Asia cikke alapján.

A vámkezelési adatokban "a rekvirálási törvény alapján importált" utalást talált a külföldi portál, ami azt jelenti, hogy a visszaküldött termékek hibásak voltak. Az elemzők szerint azonban ez szokatlanul nagy mennyiség lenne, ráadásul a hibás eszközöket ki kellett volna cserélni, valamint az orosz hadiipar nem a selejtes alkatrészek termeléséről híres. Az oldalnak nyilatkozó nyugalmazott japán katonatiszt szerint ezek olyan optikai eszközök, amelyek a célpontok bemérésében segítik a tankok személyzetét.

Oleg Ignatov, az International Crisis Group Oroszország-elemzője felhívta a figyelmet:

rengeteg régi T–72-es harckocsi van a raktárakban, amelyek modernizálásra szorulnak, utána a fronton bevethetők.

Az orosz NPK KBM tavaly augusztusban és novemberben hat föld-levegő rakéta éjjellátó célzókészülékhez való alkatrészt vett vissza 150 ezer dollárért az indiai védelmi minisztériumtól. Ezek ahhoz szükségesek, hogy a rakéták éjszaka és gyenge fényviszonyok között is képesek legyenek teljesíteni. Az eurázsiai ország korábban részben nyugati technológiára támaszkodott az optikai berendezések gyártásában, azonban a szankciók miatt ez most nehézkesebb lett. Ugyanakkor a visszavásárolt eszközök mennyisége alapján

nem ez a fő beszerzési vonal.

A portál értesüléseit egyik érintett vállalat és ország sem kommentálta.

A Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet szerint 2022-ben Oroszország volt a világ második legnagyobb fegyverexportőre az Egyesült Államok után. Márciusi jelentésük alapján a helyzet idén még nem változott, de a háború miatt Moszkva a saját fegyveres erőinek ellátását fogja előtérbe helyezni. Oroszország legnagyobb vásárlói évek óta India, Kína, Egyiptom és Algéria. Raktáraiban egyébként 5–10 ezer közötti tank állhat, így modernizálható harckocsikból nincs hiány.

Címlapról ajánljuk

Érkezik a kínai elnök, szerdától óriási lezárások jönnek a fővárosban – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Furcsán viselkedik a forint

Furcsán viselkedik a forint

A tegnap délutáni dollárerősödés ellenére továbbra sem beszélhetünk fordulatról a forint piacán, a dollárral szemben ugyan távolodik a jegyzés a kulcsfontosságú 360-as szinttől, az euróval szemben azonban továbbra is több mint kéthavi csúcsának közelében mozog a magyar deviza szerdán is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×