eur:
387.95
usd:
363.85
bux:
55589.52
2023. szeptember 21. csütörtök Máté, Mirella
Nyitókép: Facebook/Tankers

Már az ukrajnai fronton vannak a Nyugatról érkező első Leopardok – fotók

Eddig 20 harckocsi érkezett, a következő hónapokban várhatóan mintegy 140 ilyen járművet kap Ukrajna.

Az Infostart is beszámolt róla, hogy két héttel ezelőtt megérkeztek Ukrajnába az első Leopard 1A5-ös típusú harckocsik Dániából. Korábban a skandináv ország, Hollandia és Németország állapodott meg abban, hogy ilyen tankokat bocsájt a kijevi vezetés rendelkezésére és kiképzést nyújt az ukrán legénységek számára az Európai Unió Ukrajnát támogató katonai segítségnyújtási missziója (EUMAM Ukrajna) keretében.

Közben az X-en már közzétették az első képeket az ukrán haderő számára eljuttatott Leopard 1A5-ös harckocsikról.

Eddig 20 ilyen jármű érkezett meg a frontra, a következő hónapokban ez a szám nagyjából 140-re nőhet

– írja a Portfolio.

A Leopard 1-es harckocsikat már a legtöbb NATO-tagországban kivonták a hadrendből, és helyüket a sokkal korszerűbb, nagyobb harcértékű Leopard 2-esek vették át. Azonban még a Leopard 1-ek is eséllyel vehetik fel a harcot az orosz hadsereg által egyre nagyobb számban bevetett, ősrégi T-55-ös vagy T-62-es tankokkal. Az újabb T-72-es, T-80-as, vagy főleg a T-90-essel szemben viszont már kevesebb az esélyük.

A Portfolio azt írja, az első Leopard 1-eseket az 1960-as években vetették be. Az Ukrajnába szállított 1A5-ös variáns az 1980-as években állt hadrendbe először az NSZK haderejében.

A Leopard 1-esek páncélvédettsége messze elmarad a Leopard 2-esektől, de még a kései hidegháborús orosz harckocsiktól is, ami nagy hátrányt jelenthet az ukrán haderő számára, ha támadóműveletekre akarja használni a kapott járműveket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.21. csütörtök, 18:00
Baán László
a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa
Még tovább drágul a fekete arany? Eljön a 100 dolláros olajár?

Még tovább drágul a fekete arany? Eljön a 100 dolláros olajár?

Az egekbe szökő olajáraknak komoly következményei vannak világszerte, minden autós közvetlenül érezheti a bőrén a történetet, ugyanis egyre drágábban lehet tankolni a benzinkutakon. Ezen felül az olajár-emelkedés inflációra gyakorolt hatását sem lehet fél vállról venni, bár ennek súlyosságáról megoszlanak a vélemények. Az mindenesetre világos, hogy a szaúdiak árfelhajtó tevékenysége komoly fejtörést okoz a kormányzatoknak világszerte - adódik a kérdés, hogy meddig maradhat ilyen magasan az olajár? Mire számítanak az elemzők, mennyibe fog kerülni a Brent hordója 2023 végén? Elemzésünkben ennek járunk utána. Többek között az energiapiaci befektetésekről is szó lesz a Portfolio Signature Online Klubján.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×