eur:
389.03
usd:
367.53
bux:
55824.56
2023. szeptember 29. péntek Mihály
Nyitókép: Unsplash

Aggódik az EB az orosz befolyás vizsgálatát érintő lengyel törvény miatt

Az Európai Bizottság aggodalommal kíséri figyelemmel az orosz befolyást vizsgáló bizottságról szóló új lengyel törvényt, amely már hatályba is lépett - jelentette ki Didier Reynders igazságügyekért felelős uniós biztos szerdán az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén.

A jogállamiság lengyelországi helyzetét tárgyaló vita keretében Reynders hangsúlyozta, hogy a szóban forgó törvény által nagyon jelentős hatásköröket kapna egy olyan közigazgatási szerv, amely megakadályozhatja, hogy bizonyos emberek közhivatalokhoz jussanak.

Mint mondta, a bizottsághoz eljutott az amerikai külügy sajtóközleménye, amelyben aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy az új jogszabályt arra lehet felhasználni, hogy a lengyel ellenzék tagjait célba vegyék. Reynders alapos tájékoztatást kért Szymon Szynkowski vel Sek uniós ügyekért felelős lengyel államtitkártól a hatályba lépett törvényről, és hozzátette, hogy a jogszabályt és az ebből eredő fejleményeket tüzetesen meg fogja vizsgálni a testület, és nem fog habozni, hogy megtegye a megfelelő lépéseket.

Ami általánosságban a lengyelországi jogállamiságot illeti, Reynders szerint történt pozitív előrelépés, ugyanakkor számos területen merülnek még fel aggályok. Mint mondta, az uniós bíróság csökkentette a fegyelmi kamarák felfüggesztésének elmaradása miatt Lengyelországra kirótt pénzbüntetést, azonban Lengyelország a mai napig nem teljesítette az ítélet végrehajtásával járó kötelezettségeit. Annak ellenére, hogy jelentős jogszabályi változások következtek be a fegyelmi kamarát illetően, még mindig vannak hiányosságok. Januárban a lengyel parlament új jogszabályt fogadott el, amelynek célja az igazságszolgáltatás függetlenségének megerősítése, de ez azóta sem lépett hatályba.

Reynders szerint a bírák kinevezésével kapcsolatban felmerült aggályok eloszlatására sem tett lépéseket Varsó, a Nemzeti Tanács pedig továbbra is olyan határozatokat fogad el, amelyek nem felelnek meg az igazságszolgáltatás függetlenségének védelmére vonatkozó kötelezettségének.

Trócsányi László, a Fidesz uniós parlamenti képviselője a vitához való hozzászólásában felhívta a figyelmet, hogy az EP egy olyan országot kritizál, amely évszázadokon keresztül példát mutatott Európának, hogy miként kell védelmeznie szabadságát, függetlenségét.

"Lengyelország szuverenitása szent és sérthetetlen, a lengyel kormány feladata annak védelmezése. Az Európai Parlament ezt a jogot nem vonhatja el a lengyel néptől" - hangsúlyozta.

Véleménye szerint a parlamentnek egy független és hazáját szerető ország meggyanúsítása helyett saját belső problémáival foglalkozna. "Lengyelország és Magyarország elkötelezett Európa egysége mellett, de olyan európai közösséget szeretnénk látni, amely megvéd, és nem olyat, amely zsandárként viseltetik a tagállamok irányában" - jelentette ki Trócsányi László.

Címlapról ajánljuk

Az osztrákoknak elege lett a pontatlan magyar vasútból, drasztikusat léptek

Az ÖBB a vágányzár első két hetének tapasztalatai és többszöri figyelmeztetés után ma egyoldalúan bejelentette: jövő hétfőtől levágja a magyar vonatokat a nyugat-európai hálózatról és kettévágja Bécsben a Linz, Salzburg, München fele továbbmenő budapesti railjet vonatokat - írja Vitézy Dávid a közösségi oldalán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.29. péntek, 18:00
Vinkó József
a Magyar Konyha főszerkesztője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×