eur:
394.69
usd:
365.27
bux:
65518.41
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Vera Jourová, az Európai Bizottságnak az értékek és átláthatóság ügyében illetékes alelnöke felszólal az európai szélsőjobboldali mozgalmakról tartott vitában az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2022. október 19-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Julien Warnand

Vera Jourová megint beleszállt a magyarokba

Az Európai Unió egyik legerősebb eszközére, a hetes cikk szerinti eljárás folytatására azért van szükség, mert Magyarországon továbbra is fennáll az európai értékek szisztematikus megsértésének veszélye - jelentette ki Vera Jourová, az Európai Bizottság átláthatóságért és értékekért felelős tagja Brüsszelben.

Vera Jourová, a tagállamok általános uniós ügyekért felelős minisztereinek tanácskozását követően tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: az eljárás mindaddig nem áll le, amíg az aggodalmakat kiváltó problémák fennállnak, ameddig az Európai Bizottság által megkövetelt eredményeket Magyarország nem teljesítette. Az aggodalmak pedig továbbra is fennállnak Magyarország esetében - húzta alá.

Az eljárás akkor fejeződhet be, ha a problémákat megoldották, illetve ha biztosított, hogy a továbbiakban nem áll fenn az EU alapértékei szisztematikus megsértésének veszélye. "Egyelőre azonban még nem tartunk itt" - tette hozzá.

Kijelentette:

az uniós bizottság semmiféle előrelépést sem lát egyebek mellett a választásokra vonatkozóan,

az ombudsman és a közszolgálati média függetlenségének biztosítására tett javaslatok teljesítése terén. Magyarországnak továbbá teljesítenie kell a megkövetelt szupermérföldköveket a helyreállítási források lehívása érdekében - hangsúlyozta.

Az Európai Bizottság készen áll segíteni Magyarországnak a szükséges reformok teljesítésére kifejtett erőfeszítéseinek sikere érdekében - tette hozzá.

Szavai szerint a hetes cikk szerinti eljárás fontos eszköz az EU kezében, ugyanis erősödik a bizonytalanság és a bizalmatlanság a tagországok között. Az eljárás keretében folytatott meghallgatás pedig lehetőséget biztosít az érintett tagállamoknak a helyzet tisztázására - mondta.

Az Európai Parlament 2018 szeptemberében fogadott el állásfoglalást, amelyben azt javasolta, hogy a tanács az Európai Unióról szóló szerződés 7. cikkének 1. pontja alapján állapítsa meg, hogy Magyarországon fennáll az egyértelmű veszélye annak, hogy sérülnek az EU alapértékei.

Egy azzal összefüggésben feltett kérdésre, hogy az Európai Parlament a héten olyan indítványról vitázik, majd pedig szavaz, amely meg kívánja akadályozni, hogy a 2024 második félévében Magyarország töltse be a soros uniós elnökséget, Jourová azt válaszolta: az Általános Ügyek Tanácsának vitatémái között nem szerepelt az EP indítványa. Az Európai Bizottság az uniós szerződések szerint fog eljárni - tette hozzá.

Vera Jourová Lengyelországgal kapcsolatban azt mondta, néhány pozitív előrelépés ellenére számos fejlemény nagyon komoly aggodalomra ad okot. Az uniós biztos ezek között az igazságszolgáltatási rendszer függetlensége biztosításának hiányát, valamint az Európai Unió Bírósága ítéletei végrehajtásának elmaradását említette.

Azzal összefüggésben, hogy Andrzej Duda lengyel elnök hétfőn új törvényt írt alá, amelynek értelmében állami vizsgálóbizottságot hoznak létre az orosz befolyás és nyomás feltárására a belbiztonság és az energetika terén, Jourová azt mondta: az uniós testületet komoly aggodalommal tölti el az új lengyel szabályozás. Az Európai Bizottság elemzi az új jogszabályt, és szükség esetén azonnali lépéseket fog tenni - tették hozzá az uniós biztos.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×