eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 24. vasárnap Gellért, Mercédesz
Észak-koreai kémműhold tervezett fellövéséről szóló híradás a szöuli főpályaudvaron 2023. május 30-án, amikor a kommunista rezsim a KCNA állami hírügynökségen keresztül megerősítette, hogy június elején katonai felderítő műholdat bocsát fel. Phenjan indoklása szerint a műhold a Koreai-félszigetnél végrehajtott közös dél-koreai-amerikai hadgyakorlatok nyomon követésére szolgál.
Nyitókép: MTI/EPA/Dzson Hon Kjun

Az égből fog kémkedni Észak-Korea

Észak-Korea megerősítette, hogy júniusban katonai felderítő műholdat (kémműholdat) bocsát fel.

A bejelentést közlő KCNA észak-koreai állami hírügynökség a Koreai Munkapárt központi katonai bizottságának elnökhelyettesét is idézte, aki bírálta a Koreai-félszigetnél végrehajtott közös dél-koreai-amerikai hadgyakorlatokat.

A bizottság szerint az ilyen jellegű műveletek miatt rendkívül fontos, hogy Phenjan minél gyorsabban információkat szerezzen "az ellenség mozgásáról".

Bár a fellövés időpontját a KCNA nem közölte, Phenjan korábban már jelezte a japán parti őrségnek, hogy május 31-e és június 11-e között tervez műholdat fellőni, s felszólította a szigetország hatóságait, alakítson ki erre az időre tengeri veszélyzónákat az érintett partoknál. Az erről szóló közleményben még nem említették a műhold katonai jellegét.

Mind Tokió, mind Szöul felszólította a kommunista országot, hagyjon fel a műholddal kapcsolatos terveivel, a japán védelmi tárca pedig máris azt közölte: "minden, a szigetország területét fenyegető rakétát megsemmisítenek".

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető néhány hete személyesen is megtekintett egy felbocsátásra előkészített kémműholdat, és az űrből végzett felderítés kiemelt fontosságát hangoztatta.

A 2022 eleje óta rekordszámban, nagy hatótávolságú rakétákkal végrehajtott kísérletek azt bizonyítják, hogy Phenjan képes műholdat juttatni az űrbe, ám a felderítő eszköz képességeivel kapcsolatban több kérdés is felmerült a külföldi elemzőkben. A kommunista párt központi lapjában, a Rodong Szinmunban közzétett fotókon ugyanis a műhold túlságosan kis méretűnek és elnagyoltan kivitelezettnek tűnik ahhoz, hogy Föld körüli pályáról is alkalmas legyen nagy felbontású felvételek készítésére.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
Több tízezren tüntettek Madrid utcáin a katalán szeparatisták amnesztiája ellen

Több tízezren tüntettek Madrid utcáin a katalán szeparatisták amnesztiája ellen

Több tízezren tüntettek vasárnap Madrid utcáin, tiltakozva a katalán tiltakozva a katalán függetlenségi pártok amnesztiakövetelése ellen a spanyol konzervatív Néppárt (PP) által szervezett megmozduláson. Alberto Núnez-Feijóo pártelnök a demonstráció során alkotmányellenesnek nevezte, hogy a korábban elítélt katalán szeparatisták amnesztiát kaphassanak, miután véleménye szerint a szavazók a júliusi parlamenti választásokon "nem az alkotmányos rend megváltoztatására voksoltak".

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×