eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

54 évbe telt, de megszerezte bölcsészdiplomáját egy férfi

A 71 éves hallgató egy vancouveri egyetemen jutott hozzá diplomájához: igaz, közben egy másik területen sikeres karriert futott be.

A beiratkozás és a diploma kézhez vétele közt eltelt 54 év Guiness-rekordot is jelent: Arthur Ross a University of British Columbián szerezte meg a papírt - írja a BBC.

Az előző csúcstartó, Robert FP Cronini 52 év alatt végezte el a biológia szakot a Princetonon: még 1948-ban iratkozott be, és az ezredfordulóra teljesített minden követelményt, ami a diplomához kell.

Rosst elmondása szerint nem nagyon motiválja, hogy rekordját hitelesíttesse, számára az a tudás a fontos, amit tanulmányai során megszerzett. Tudásszomja hajtotta, hogy ennyi év után befejezze tanulmányait, melyeket 1969-ben kezdett meg. A Beatles ekkor adta ki Abbey Road-albumát, és ekkor lépett először ember a holdra. Nem nagyon tudta, mi érdekli,a mikor kikerült a középiskolából, ahol színészettel is foglalkozott.

Két év elteltével inkább ebbe az irányba indult el: Montrealba költözött, ahol színészetet tanult, el is végzett egy iskolát, ám később rájött, mégsem ez az ő világa. Úgy döntött, ügyvéd lesz - ahogyan ő fogalmaz, ekkoriban azok, akik nem tudták, mit kezdjenek magukkal, beálltak joghallgatónak. Ekkor egy évre visszatért még bölcsésztanulmányaihoz, erre ugyanis szükség volt ahhoz, hogy utána jogot hallgathasson, majd Torontóban szerzett ügyvédi diplomát, és 35 éven át praktizált sikerrel jogászként.

Amikor azonban 2016-ban nyugdíjba ment, nem hagyta nyugodni a félbehagyott bölcsésztanulmányok gondolata. Úgy döntött, visszatér az iskolapadba: a saját ütemében vette fel a kurzusokat, végül a történelem mellett horgonyzott le.

Sok dolog változott ugyanakkor azóta, hogy utoljára az egyetem hallgatója volt. Az intézmény mérete megnőtt, neki nem kellett már tandíjat fizetnie, mivel nyugdíjas, és a technológia is sokat haladt előre. Ez sokat segítette neki, mivel a koronavírus-pandémia ideje alatt online tudta folytatni tanulmányait. Hat éven át tanult, majd átvehette diplomáját. A nagy eseményre családtagjai ugyanúgy elmentek, mint ahogyan ő részt vett gyermekei diplomaátadóin. Hogy tanul-e még, egyelőre nem döntötte el, bár lányai biztatják erre.

Címlapról ajánljuk
Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

A nagy nemzetközi sportesemények kapcsán általában a közvetlenül látható eredményeket értékeljük, vagyis a kimagasló sportteljesítményt, ugyanakkor sokan felhívják a figyelmet arra a hosszú évekig tartó munkára és a kitartásra is, amely egy-egy teljesítmény mögött áll – ez áll az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésében, amely az olimpikonná válás árát vizsgálta.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Dani Rodrik figyelmezteti az Egyesült Államokat: nem érdemes egy távolodó célt üldözni

Dani Rodrik figyelmezteti az Egyesült Államokat: nem érdemes egy távolodó célt üldözni

Számos ország közelmúltbeli esete azt mutatja, hogy a feldolgozóipari foglalkoztatás növelése ahhoz hasonló, mint amikor egy gyorsan távolodó célpontot üldöznénk. Az automatizálás és a képzettséget igénylő technológiák jelentősen valószínűtlenné tették, hogy a feldolgozóipar olyan munkaerő-felszívó hatással bírjon, mint amilyennel egykor rendelkezett. Ez azt jelenti, hogy a jövő „jó munkahelyeit” a szolgáltatóiparban kell megteremteni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×