eur:
390.36
usd:
368.53
bux:
55356.93
2023. szeptember 26. kedd Jusztina, Pál
Nyitókép: Pixabay

54 évbe telt, de megszerezte bölcsészdiplomáját egy férfi

A 71 éves hallgató egy vancouveri egyetemen jutott hozzá diplomájához: igaz, közben egy másik területen sikeres karriert futott be.

A beiratkozás és a diploma kézhez vétele közt eltelt 54 év Guiness-rekordot is jelent: Arthur Ross a University of British Columbián szerezte meg a papírt - írja a BBC.

Az előző csúcstartó, Robert FP Cronini 52 év alatt végezte el a biológia szakot a Princetonon: még 1948-ban iratkozott be, és az ezredfordulóra teljesített minden követelményt, ami a diplomához kell.

Rosst elmondása szerint nem nagyon motiválja, hogy rekordját hitelesíttesse, számára az a tudás a fontos, amit tanulmányai során megszerzett. Tudásszomja hajtotta, hogy ennyi év után befejezze tanulmányait, melyeket 1969-ben kezdett meg. A Beatles ekkor adta ki Abbey Road-albumát, és ekkor lépett először ember a holdra. Nem nagyon tudta, mi érdekli,a mikor kikerült a középiskolából, ahol színészettel is foglalkozott.

Két év elteltével inkább ebbe az irányba indult el: Montrealba költözött, ahol színészetet tanult, el is végzett egy iskolát, ám később rájött, mégsem ez az ő világa. Úgy döntött, ügyvéd lesz - ahogyan ő fogalmaz, ekkoriban azok, akik nem tudták, mit kezdjenek magukkal, beálltak joghallgatónak. Ekkor egy évre visszatért még bölcsésztanulmányaihoz, erre ugyanis szükség volt ahhoz, hogy utána jogot hallgathasson, majd Torontóban szerzett ügyvédi diplomát, és 35 éven át praktizált sikerrel jogászként.

Amikor azonban 2016-ban nyugdíjba ment, nem hagyta nyugodni a félbehagyott bölcsésztanulmányok gondolata. Úgy döntött, visszatér az iskolapadba: a saját ütemében vette fel a kurzusokat, végül a történelem mellett horgonyzott le.

Sok dolog változott ugyanakkor azóta, hogy utoljára az egyetem hallgatója volt. Az intézmény mérete megnőtt, neki nem kellett már tandíjat fizetnie, mivel nyugdíjas, és a technológia is sokat haladt előre. Ez sokat segítette neki, mivel a koronavírus-pandémia ideje alatt online tudta folytatni tanulmányait. Hat éven át tanult, majd átvehette diplomáját. A nagy eseményre családtagjai ugyanúgy elmentek, mint ahogyan ő részt vett gyermekei diplomaátadóin. Hogy tanul-e még, egyelőre nem döntötte el, bár lányai biztatják erre.

Címlapról ajánljuk
Trump lehetősége? Nyugalomba vonul a befolyásos és nőfaló médiacézár

Trump lehetősége? Nyugalomba vonul a befolyásos és nőfaló médiacézár

Egy korszak ér véget a média világában a világ egyik legbefolyásosabb médiacézárja, Rupert Murdoch távozásával, ami új ajtót nyithat meg Donald Trump előtt. A jobboldali beállítottságú, ausztrál származású Murdochot a baloldalon sokan mefisztói figurának tartották. A Fox News és a News Corporation tulajdonosaként ugyanis példátlan befolyása volt a fontosabb angol nyelvű országok politikájára.

Orbán Viktor: ha így marad, beavatkozunk az üzemanyagárakba

A miniszterelnök napirend előtti felszólalásával kezdődött a parlamenti ősz. Szónoklatára az ellenzéki képviselők reagálnak, majd Orbán Viktort megilleti a viszonválasz joga. Tartson velünk az ősz első szócsatáján.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. szeptember 25. 21:40
×
×
×
×