eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A 2018. június 28-i képen utasszállító repülőgép leszállni készül a londoni Heathrow repülőtéren. 2020. február 27-én a londoni felsőbíróság fellebbviteli tanácsa helyt adott annak a fellebbezésnek, amelyet Sadiq Khan londoni polgármester, az érintett községi tanács és környezetvédő csoportok nyújtottak be a repülőtér harmadik pályájának megépítéséről hozott kormányzati döntés ellen. A végzés szerint a brit kormány figyelmen kívül hagyta azokat a kötelezettségeket, amelyeket Nagy-Britannia a károsanyag-kibocsátás csökkentésére vállalt a párizsi klímaegyezmény keretében.
Nyitókép: MTI/EPA/Neil Hall

Hatalmas sorok a brit repülőtereken az elektronikus beléptető rendszer hibája miatt

Hatalmas sorok alakultak ki szombat délutánra a brit repülőtereken, miután egy központi szoftverhiba miatt működésképtelenné váltak az elektronikus beléptető kapuk.

A probléma az öt londoni nemzetközi repülőtér - Heathrow, Gatwick, Stansted, Luton, City -, valamint az összes többi olyan brit légikikötő beutazó utasforgalmát érinti, ahol e-kapuk működnek.

Az öt londoni repülőtér közül négy - Heathrow, Gatwick, Stansted és Luton - Budapestről érkező járatokat is fogad.

A repülőtéri elektronikus kapukat Nagy-Britanniában azok vehetik igénybe, akiknek biometrikus azonosítóval ellátott útlevelük van, betöltötték 12. életévüket - bár a 12-17 év közöttiek csak felnőttek kíséretében használhatják az e-kapukat -, és brit, európai uniós, illetve amerikai, kanadai, ausztrál, új-zélandi, japán, szingapúri, dél-koreai, svájci, norvég, liechtensteini vagy izlandi állampolgárok.

A Nagy-Britanniába érkező utasok 60-80 százaléka ezeket a beléptető rendszereket használja, de szombaton nekik is a hagyományos útlevélellenőrző pultokhoz kellett sorban állniuk.

Egybehangzó beszámolók szerint szombaton a legnagyobb forgalmú repülőtereken két órát meghaladó várakozás után lehet csak túljutni a belépő forgalom ellenőrzésén.

A brit belügyminisztérium szóvivője szombat délután csak annyit közölt, hogy a tárcának "tudomása van" a határellenőrzés beléptetési rendszerét érintő országos kiterjedésű problémáról, és dolgozik a hiba mielőbbi kijavításán.

A meghibásodás éppen a kora nyári utazási szezon legforgalmasabb időszakában, a hagyományos május végi háromnapos hétvégén történt, amikor rendszerint százezrek kelnek útra, és a beutazó forgalom is rendkívül nagy.

Nagy-Britannia több mint három éve kilépett az Európai Unióból, de EU-tagságának idején sem csatlakozott a belső uniós határellenőrzés nélküli schengeni övezethez, így a beutazóknak korábban is útlevélellenőrzésen kellett átesniük.

Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×