eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Olaf Scholz német kancellár beszédet mond a Német Szakszervezeti Szövetség (DGB) által a munka ünnepe alkalmából rendezett felvonuláson Düsseldorfban 2022. május 1-jén.
Nyitókép: Olaf Scholz német kancellár beszédet mond a Német Szakszervezeti Szövetség (DGB) által rendezett felvonuláson Düsseldorfban 2022. május 1-jén. MTI/EPA/Sascha Steinbach

Már a legfelsőbb német szinteken is "kiakadást" okoztak egyes klímavédő aktivisták

Nem hagyták magukat a német klímavédők Olaf Scholz német kancellár rendkívül éles, tőle éppenséggel szokatlan bírálata nyomán.

Olyannyira nem, hogy az Utolsó Nemzedék (Letzte Generation) aktivistái hasonló élességgel válaszoltak. A szópárbaj aligha hozza közelebb egymáshoz a szemben álló feleket, noha az elmúlt időszakban voltak halvány próbálkozások a párbeszédre a kormányzat és az aktivisták között. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a klímavédők sajátos tiltakozó akcióikkal elsősorban Berlinben, Hamburgban és Münchenben a lakosság jelentős részét is magukra haragították.

Olaf Scholz az elmúlt időszakban a nyilvánosság előtt nem foglalt állást a csoport tevékenységével kapcsolatban. Ezt a "feladatot" elsősorban minisztereire és a tartományi vezetőkre hagyta.

Különösen feltűnő volt, hogy a közelmúltban a környezetvédő Zöldek Pártja, sőt személy szerint a párt társelnöke is bírálta a klímavédők tevékenységét, mindenekelőtt a városok forgalmat megbénító akcióit.

Robert Habeck, aki egyben alkancellár is, több alkalommal is úgy vélekedett, hogy ezek a tiltakozások nem segítik a klímavédelem ügyét.

Scholz viszont a hét elején egy brandenburgi általános iskolában a tanulók előtt egyáltalán nem kímélte a Letzte Generation klímavédőit.

A kancellár szerint "teljesen hibbant" dolgot művel az,

aki a klímavédelem jegyében az úttestre ragasztja magát. Azt mindazonáltal rendben valónak találta, ha valaki kiáll meggyőződése mellett, és tüntetést szervez.

Szerinte viszont a célját sem éri el az, aki a közfigyelem felkeltése érdekében múzeumban kiállított festményhez ragasztja magát, vagy éppenséggel az úttestre, hogy megbénítsa a környék forgalmát.

Az aktivisták nem maradtak adósak a válasszal, és a hangnem szerint arra is gondot fordítottak, hogy ez a válasz hasonlóan éles és egyértelmű legyen.

"Scholz Úr! Hogyan merészeli ezt?

- tették fel a kérdést, hangsúlyozva, hogy megdöbbentette őket kancellár nyilatkozata. Állásfoglalásuk szerint különösképpen az, hogy "volt mersze" ezzel odaállni a gyerekek elé.

Élesen vádolták Olaf Scholzot azzal, hogy - mint fogalmaztak - politikájával tönkreteszi a gyerekek jövőjét, ugyanakkor teljes örültségnek tartja e "pusztító politika" elleni tiltakozást.

Szerintük éppen a kancellár bűne az, hogy az embereknek az utcákon békésen kellett megküzdeniük alapvető jogaikért. "Tiltkozásunk oka az, hogy a Scholz-kormány politikájával felelőtlenül szítja a társadalom összeomlását" - hangoztatta a csoport.

Az Utolsó Nemzedék csoport aktivistái az elmúlt hónapokban Németország mellett több más európai országban is a globális felmelegedés következményeire igyekeztek felhívni a figyemet különböző tiltakozó akcióikkal.

Egyebek között a forgalmat megbénítva az úttesthez, vagy a múzeumokban figyelemfelhívás céljából a különböző műalkotásokhoz ragasztják magukat.

Az iskolai látogatással kapcsolatban felrótták a kancellárnak, hogy a gyerekek előtt egyfajta "kedvenc nagybácsiként" mutatkozott be.

"Noha tudta, hogy ezeket a gyerekeket épp egy olyan globális iskolai buszba löki fel, amelyet 98 százalékos valószínűséggel halálos baleset ér"

- fogalmaztak. Ezzel valójában a potsdami klímakutató intézet korábbi vezetőjét, Hans Joachim Schnellhubert idézték. A tekintélyes klímakutató 2019-ben az akkori kormányzat szerinte végzetes klímavédelmi politikáját bírálva fogalmazott szó szerint így.

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

Lengyelország azt reméli, hogy az elmúlt napokban bejelentett nyugati támogatások hatására Németország is jelentős katonai támogatást küld majd Ukrajnába. Eközben az ukrán kormány azt jelentette, hogy az oroszok által támadás érte a Nyugatot kiszolgáló gázinfrastruktúrát, az orosz jelentések szerint pedig négy ukrán frontszakaszon is sikerült áttörniük A legfrissebb vasárnapi orosz-ukrán háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 17:33
×
×
×
×