eur:
390.17
usd:
365.4
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: YouTube/The Independent

Elveszett a sofőrök türelme a klímaaktivisták akciói miatt Londonban - videók

Berlin után most Londont bénítják meg az ökoaktivisták. Az autósok egy része nem bírt a dühével, nekik azonban a rendőrök azt mondták, hogy ne rángassák le az útról a tüntetőket, mert azzal bűncselekményt követnek el.

Videók szerint a Just Stop Oil (a kőolajfelhasználás beszüntetéséért a kormányzatokra nyomást gyakorolni kívánó csoportok együttműködése, JSO) nevű kampányszervezet csütörtökön is folytatta a forgalmat bénító demonstrációkat Londonban.

Szemben a közelmúltbeli berlini tiltakozással, Londonban az aktivisták nem az aszfaltra ragasztott kezek taktikáját preferálják, hanem vagy leülnek az úttestre, vagy nagyon lassan mennek a járművek előtt.

London szebb időket látott bevásárló utcáján, az Oxford streeten is elakadt a forgalom és benne – a videók szerint – egy mentő is. A tüntetők – ezt észrevéve és csak egy idő után – félreálltak és átengedték a járművet.

„Irányelvünk mindig is az volt, hogy félreállunk, ha megkülönböztető, kék fényt használó járművet látunk” – közölte a Just Stop Oil szóvivője, utalva arra, hogy jól kidolgozott módszereik vannak.

A brit közvélemény egy része – köztük azok, akik munkájuk miatt ülnek volán mögé – azonban kezd egyre türelmetlenebb lenni. Kedden a rendőrség majdnem letartóztatott egy férfit, akivel az intézkedő rendőrök összeszólalkoztak, mert megpróbálta ellökdösni a forgalmat bénító és narancssárga fluoreszkáló mellényeket viselő aktivistákat az úttestről, és megpróbálta elvenni transzparenseiket.

Nem sokkal később egy rendőr félrehívta és emelt hangon kioktatta: „ha lökdösöd őket, az fizikai erőszak”. A férfi azzal próbált magyarázkodni, hogy a dugóban ülő embereknek munkába kell menni. A rendőr azonban azzal folytatta, hogy „ilyet akkor sem tehetsz, ha ilyet teszel, az bűncselekmény. Úgyhogy ilyet többet nem teszünk”. Mire a férfi: „rendben”.

Autósok máshol is konfrontációba keveredtek a klímaaktivista tüntetőkkel, gyakran nyomdafestéket nem tűrő szavakkal adva nyomatékot frusztrációjuknak.

A Just Stop Oil két emberét nemrég a szokásosnál hosszabb börtönre ítélték, mert az M0-s londoni megfelelőjén, az M25-ön felmásztak egy híd pilléreire, ami miatt le kellett állítani a forgalmat. Egyikük egyébként egy hídépítő mérnök volt.

Mindeközben – különösen az ökoharcosokkal nem szimpatizáló jobboldali sajtó – dühösen említi meg, hogy a londoni rendőrök nem olyan erélyesek, mint a berliniek, akik vésővel szabadították ki a forgalmat blokkoló aktivisták aszfalthoz ragasztott kezeit, majd letartóztatták őket.

A londoni tüntetéseken azt is hallani lehetett, hogy a rendőrök szinte segítik a tüntetőket, azaz nem távolítják el őket, hanem csak azt kérik, hogy haladjanak abban a lassú ütemben, amit elhatároztak.

„Csak a szokásosnál kicsit lassabb a forgalom” – válaszolt egy rendőr egy dühös autósnak. „Csak kicsit lassabb? Maguk ezt élvezik mi? Látom az arcukon, maguk támogatják ezt” – vágott vissza a dühös sofőr. Csütörtökön a rendőrök végül a Konzervatív párt elnökének nyomására szabaddá tettek egyes utakat.

Címlapról ajánljuk
Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani
Íme a részletek

Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani

Egy árfigyelő rendszer is része lesz az új otthonfelújítási programnak. A Gazdasági Versenyhivatal által már jelenleg is működtetett árfigyelőhöz hasonló megoldással az építőanyagok áráról tájékozódhatnak majd azok, akik korszerűsíteni szeretnék ingatlanjukat. Így kiválaszthatják az olcsóbb termékeket kínáló kereskedőket - nyilatkozta az InfoRádiónak Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×