eur:
392.04
usd:
359.6
bux:
72253.66
2024. július 12. péntek Dalma, Izabella
Emmanuel Macron francia elnök (j) és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke (k) fogadja Matamela Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnököt az Európai Unió tagországainak, valamint az Afrikai Unió tagállamainak csúcstalálkozóján Brüsszelben 2022. február 17-én.
Nyitókép: MTI/EPA pool/Olivier Hoslet

Afrika nagyon szeretne kulcs lenni az orosz-ukrán béke ajtajához

Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök a szingapúri miniszterelnökkel közös keddi fokvárosi sajtótájékoztatóján konkrét bejelentést tett.

Volodimir Zelenszkij ukrán és Vlagyimir Putyin orosz elnök beleegyezett, hogy tárgyal egy lehetséges béketervről az afrikai vezetőkkel - közölte Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök a szingapúri miniszterelnökkel közös keddi fokvárosi sajtótájékoztatóján.

Ramaphosa elmondása szerint az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus megoldására irányuló dél-afrikai béketervet támogatják Szenegál, Uganda és Egyiptom vezetői is, a kezdeményezésről pedig tájékoztatták az ENSZ-főtitkárt, az Egyesült Államokat és Nagy-Britanniát.

"Az ukrán és az orosz vezetővel folytatott megbeszéléseim tanúsítják, hogy mindketten készek fogadni az afrikai vezetőket, és megoldást találni a konfliktus lezárására" - jelentette ki.

"A béketerv sikeressége a tárgyalásokon múlik majd" - tette hozzá a dél-afrikai elnök, aki szerint Washington és London "óvatos" támogatásáról biztosította a kezdeményezést.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.15. hétfő, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Újabb lengyel volt-miniszterhelyettes kerülhet előzetes letartóztatásba

Újabb lengyel volt-miniszterhelyettes kerülhet előzetes letartóztatásba

A lengyel parlament megszavazta Marcin Romanowski ellenzéki képviselő mentelmi jogának felfüggesztését, lehetővé téve, hogy vádat emeljenek ellene 11 bűncselekmény feltételezett elkövetése miatt, amelyek az előző Jog és Igazságosság (PiS) kormány igazságügyi miniszterhelyetteseként töltött időszakához kapcsolódnak. A parlament jóváhagyta az előzetes letartóztatását is. Ez a döntés egy másik ellenzéki képviselő és volt igazságügyi miniszter, Michał Woś mentelmi jogának múlt havi megvonását követi – írja a Notes from Poland.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 12. 18:45
×
×
×
×