eur:
389.51
usd:
362.86
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Pixabay

Figyelmeztet az amerikai kormány

Alejandro Mayorkas amerikai belbiztonsági miniszter megerősítette, hogy aki törvényellenesen akar belépni az országba, az nem adhat be menedékkérelmet.

Alejandro Mayorkas közleménye szerint azonnal hatályba lépett, hogy aki a törvényes utat megkerülve akar bejutni az országba, az jogosulatlanná válik menedékkérelem benyújtására, sőt, akár öt évre is kitilthatják. A miniszter kijelentette, hogy a hatóságok készen állnak humánus módon eltávolítani azokat, akiknek nincs jogalapjuk az Egyesült Államokban maradni.

Hangsúlyozta azt is, hogy az Egyesült Államok délnyugati határszakaszán 24 ezer járőr, több ezer katona és szerződéses partner, valamint több mint ezer menekültügyi tisztségviselő segíti a törvényes eljárások lefolytatását.

Thomas Kent Wetherell szövetségi bíró csütörtökön este kéthetes időtartamra felfüggesztette a határőrizeti szervek vezetésének azt a rendelkezését, miszerint a hatóság túlterheltségére hivatkozva a menekültügyi eljárás elindítása nélkül szabadon engedhetők a gyűjtőközpontokból a jogalap nélkül az országban tartózkodók.

Az Egyesült Államokban pénteken hajnalban hatályát veszítette a Trump-kormánynak az a járványügyi intézkedése, miszerint az illegális határátlépőket azonnal ki lehetett utasítani az Egyesült Államokból. Mostantól illegális határátlépés esetén a korábbi törvény marad az egyetlen jogszabály, amely alapján bárki kérhet menedékjogot. Viszont miután nagyon sokan várnak menedékkérelmük elbírálására, hosszú a várakozási idő.

Az amerikai határőrség közölte, hogy a hét első három napján több mint 30 ezer embert tartóztattak fel és regisztráltak illegális határátlépés miatt.

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Orbán Viktor: "Ha béke lenne, a magyar gazdaság növekedése kétszeres is lehetne"

Orbán Viktor: "Ha béke lenne, a magyar gazdaság növekedése kétszeres is lehetne"

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió "Jó reggelt, Magyarország!" c. műsorában adott élő interjút, a kormányfő arról beszélt, ha béke lenne, akkor a magyar gazdaság növekedése kétszeres is lehetne.  A német gazdaságot hazavágta a háború, és Magyarországnak nagyon fontos, hogy hozzáférjünk a nyugati piacokhoz. Ha ők döcögnek, akkor ez ránk is hat. Ha 2025-ben is háborúval kell számolni, akkor meg kell emelni a háborús kiadásokat is. Az EU-tagságról leszögezte,  hogy bent jobb, mint kívül.  Azt is kijelentette, hogy a kormány szerint fontos, hogy a magyar emberek ugyanolyan áron jussanak hozzá az üzemenyaghoz, ahogyan a szomszédaink.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×