eur:
388.84
usd:
363.13
bux:
68275.3
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Ukrajnából menekült emberek érkeznek Lengyelországból a berlini központi vasútállomásra 2022. március 4-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.
Nyitókép: MTI/EPA/Filip Singer

Tartományi támadás Berlin ellen – nem bírnak a menekültekkel

Szerdán menekültcsúcsot tartanak Németországban, de a tartományok már most benyújtották a követelésüket.

Megmerevedtek a frontok a küszöbönálló és kulcsfontosságúnak tartott németországi menekültügyi csúcstalálkozó előtt. A tartományok a helyi önkormányzatokat is képviselve kiterítették lapjaikat, pontról pontra megfogalmazva a szövetségi kormánnyal szemben a menekültek ellátására vonatkozó követeléseiket. A tizenhat tartomány vezetői összehangolt állásponttal ülnek a tárgyalóasztal mellé a kormány magas rangú képviselőivel. A miniszterelnökök Olaf Scholz kancellárral is találkoznak.

A közös dokumentum – amelyről az ARD közszolgálati televízió számolt be – a menekültek ellátása érdekében mindenekelőtt több pénzt követel. A tartományok a leginkább érintett településekkel együtt arra hivatkoznak, hogy Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja óta ugrásszerűen megnőtt a Németországba érkezett menedékkérők száma. A háború sújtotta országból tavaly február óta több mint egymillió ukrán keresett menedéket az országban, miközben Afganisztánból, Szíriából, Irakból és Iránból a múlt évben több mint kétszázezren érkeztek.

Mindez szinte már megoldhatatlan feladatok elé állította a befogadó önkormányzatokat,

amelyek az őket is képviselő tartományokkal együtt a korábbiaknál jóval nagyobb szövetségi, főként pénzügyi támogatást követelnek. A kormány – Nancy Faeser szociáldemokrata belügyminiszterrel az élen – mindezt eddig elutasította, a szerdai csúcs azonban a legújabb követelések nyomán elemzők szerint némi áttörést hozhat.

Az ARD által nyilvánosságra hozott közös tartományi dokumentum a többi között tartalmazza azt az elmúlt években egy ízben már alkalmazott eljárás "felfrissítését", amely szerint a szövetségi kifizetések a befogadott személyek számán alapuljanak.

Korábban ez 750 euró volt, a tartományok most 1000 eurót követelnek.

Sürgetik továbbá a menekültek ellátásával kapcsolatos költségek kormányzati kifizetését, valamint a beilleszkedést segítő kiadások egy részének átvételét.

"A migrációval kapcsolatos döntésekért a szövetségi kormány felelős, az önkormányzatok a helyszínen szervezik meg az ellátást" – nyilatkozott a ZDF-nek Alsó-Szászország tartomány miniszterelnöke, Stephan Weil. A szociáldemokrata politikus szerint a tartományok elsősorban az önkormányzatok ügyintézőjének tekintik magukat.

A kormány képviselői a csúcs előestéjén még nem foglaltak állást a kiszivárgott konkrét tartományi követelésekkel kapcsolatban. Steffen Hebestreit kormányszóvivő nem sokkal korábban azt hangoztatta, hogy a kormány már most is viseli a menekültek németországi befogadásával kapcsolatos költségek jelentős részét. Elismerte ugyan, hogy az önkormányzatok nehéz pénzügyi kihívásokkal néznek szembe, ugyanakkor azt hangoztatta, hogy a közöttük és a kormány között fennálló pénzügyi kapcsolatokat törvényileg nem szabályozzák. Ebben a tekintetben a szövetségi kormány csak korlátozottan tud segíteni – tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×