eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Corona virus close up
Nyitókép: Radoslav Zilinsky/Getty Images

WHO: vége a koronavírus miatti vészhelyzetnek

Ezzel lényegében vége a világjárványnak. A vírus azonban velünk marad, nem szabad minden eddigi rendszert és módszert "eldobni".

Az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz bejelentette, hogy vége a koronavírus miatt meghirdetett vészhelyzetnek. Hétmillió ember halt meg koronavírusban a hivatalos adatok szerint a pandémia kezdete óta, amely miatt 2020 januárjában hirdetett meg globális közegészségügyi vészhelyzetet a WHO - írja a CNBC.

"A világjárvány több mint egy éve csökkenő tendenciát mutat, a lakosság immunitása a védőoltások és a fertőzések révén növekszik, a halálozás csökken, az egészségügyi rendszerekre nehezedő nyomás pedig enyhül" - mondta a bejelentés kapcsán Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz egy genfi sajtótájékoztatón.

Mint hozzátette, a legtöbb ország már megtanult együtt élni a vírussal, ezért a főtitkár nagy reményekkel törölte a vészhelyzetet.

Az Amerikai Egyesült Államok is megszünteti a koronavírus miatt meghirdetett vészhelyzetet május 11-én.

Az ENSZ adatai hétmilliós halálozásról szólnak, de Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz szerint a valós halálozás inkább 20 milliós lehet.

A főigazgató kiemelte, hogy bármikor megjelenhet egy olyan új variáns, amely az esetszám emelkedéséhez vezethet világszerte, ezért arra figyelmeztette a kormányokat, hogy ne bontsák le azokat a rendszereket, amelyeket a vírus terjedésének megelőzésére és kontrolljára kialakítottak.

"A vírus velünk marad, továbbra is képes ölni és állandóan változik" - fogalmazott.

A WHO vezetője szerint azonban

eljött az idő, hogy az országok a sürgősségi válaszlépések alkalmazásáról áttérjenek a koronavírus más fertőző betegségekhez hasonló kezelésére.

A koronavírus a kínai Vuhanban bukkant fel 2019 decemberében, amikor több betegnél ismeretlen okból tüdőgyulladásos tünetek jelentkeztek. Pontos eredete még 3,5 évvel később is rejtély.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×