eur:
388.99
usd:
363.38
bux:
68197.87
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Political art, Concept idea of  freedom of press, expression, speech, surreal painting, fist hand holding a pen up into the sky, conceptual artworkForrás: Getty Images/Jorm Sangsorn
Nyitókép: Forrás: Getty Images/Jorm Sangsorn

Európa Tanács: egy demokratikus társadalom védi a sajtó szabadságát

Az európai kormányoknak politikájuk homlokterébe kell helyezniük az újságírás, az újságírók és minden médiaszereplő szabadságának védelmét és biztonságát.

Ezt a strasbourgi székhelyű, 46 tagországot számláló Európa Tanács főtitkára hangoztatta abból az alkalomból, hogy május 3-án lesz sajtószabadság világnapja.

Marija Pejcinovic Buric nyilatkozatában hangsúlyozta: mivel az újságírók és a média más szereplői számos európai országban egyre fokozódó nyomásnak, megfélemlítésnek, erőszaknak és a munkájukba való beavatkozás különféle formáinak vannak kitéve, sürgetővé vált nemzeti cselekvési tervek kidolgozása az újságírók biztonsága érdekében.

"A politikusoknak el kell ítélniük az újságírók elleni minden fenyegetést vagy támadást"

- fogalmazott.

A kormányoknak foglalkozniuk kell az újságírók védelmének megerősítésével, a médiaszereplők elleni bűncselekmények elkövetőinek elszámoltatása hatékonyságának fokozásával, valamint fel kell hívniuk a figyelmet "a sokszínű és független média" döntő szerepére a valódi demokrácia megőrzése érdekében" - húzta alá.

"A demokratikus szabadságjogok védelme érdekében elengedhetetlen, hogy az államok kedvező környezetet teremtsenek a sokszínű és független média virágzásához és alapvető szerepének betöltéséhez. Ahhoz pedig, hogy ez lehetséges legyen, a médiának számon kell tudnia kérni a kormányokat és más szereplőket nyilvános vitákban való részvétel előmozdítása, eszmék és vélemények kifejezése, illetve információk félelem nélküli terjesztése által" - fogalmazott.

A főtitkár közölte: az Európa Tanács az újságírás védelmét és az újságírók biztonságát előmozdító platformjának nemrégiben közzétett, 2023-as éves jelentése a médiaszabadság romlásának aggasztó tendenciájára hívta fel a figyelmet. A folyamat különösen Oroszországban és Fehéroroszországban drasztikus - emelte ki.

Ezzel összefüggésben emlékeztetett: az Európa Tanács számos eszközt dolgozott ki, hogy útmutatást adjon a kormányoknak az újságírók biztonságának szavatolására. "Eljött az ideje, hogy a kormányok érdemi lépéseket tegyenek a sajtószabadság romlásának kezelésére. Most ezen eszközök hatékony, nemzeti szintű megvalósítására kell összpontosítani" - tette hozzá Marija Pejcinovic Buric.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Mégis mitől lett ilyen erős a forint néhány nap alatt?

Mégis mitől lett ilyen erős a forint néhány nap alatt?

Nagyot fordult a világ néhány nap alatt a forinttal: amíg nemrég úgy tűnt, hogy akár ismét a 400-as szint közelébe gyengülhet a magyar fizetőeszköz az euróval szemben, addig az elmúlt napokban látott erősödés után már egy kritikus szinten billeg a jegyzés, amit ha sikerül letörnie a forintnak, akkor több havi csúcsára is erősödhet. Éppen ezért megnéztük, hogy mit mutat jelenleg a technikai kép az EUR/HUF esetében, valamint azt is, hogy milyen tényezők állnak a mostani forinterősödés hátterében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×