eur:
394.95
usd:
371.78
bux:
0
2024. április 17. szerda Rudolf
Iran and Saudi Arabia flag together realtions textile cloth fabric texture
Nyitókép: Oleksii Liskonih/Getty Images

Meghatározó lépés a közel-keleti térség békéje irányába

A Migrációkutató Intézet elemzése szerint Irán és Szaúd-Arábia közeledése fontos lépés lehet a közel-keleti térség békéjének irányába. A diplomáciai kapcsolatok helyreállítása ellenére ugyanakkor a két ország közötti érdekellentétek továbbra is fennállnak. Sayfo Omar vezető kutatót kérdeztük.

Sayfo Omar szerint mindenképp fontos esemény, hogy Szaúd-Arábia és Irán végre tárgyalnak. A két ország között 2016 óta nem volt diplomáciai kapcsolat, ami a regionális konfliktusok enyhülését is megnehezítették, leginkább azokban, ahol külső részvényesként vesznek részt az eseményekben. Így például Jemenben, ahol ellentétes oldalakat támogatnak, vagy Szíriában, ahol Teherán az Aszad-rezsimnek a fő támogatója, ami egyébként meg is nehezítette Damaszkusz rehabilitációját az Arab Ligán belül.

A vezető kutató szerint enyhülés jöhet Libanonban is, ahol a belpolitikai patthelyzet annak volt köszönhető, hogy az Irán által támogatott Hezbollah és keresztény szövetségesei nem voltak hajlandóak kibékülni a Szaúd-Arábiához húzó szunnitákkal és keresztény szövetségeseikkel.

Iráni részről a mostani közeledés elsősorban gazdasági okokra vezethető vissza, míg Szaúd-Arábiát sokkal inkább biztonsági okok vezérelhetik a békülékenység irányába – mondta a Migrációkutató Intézet munkatársa. Teheránt illetően emlékeztetett: az ország gazdasági helyzete miatt 2021 júliusa óta tüntetések zajlanak, komoly nyomást helyezve a vezetésre, amin a közeledés enyhíthet. Rijáddal kapcsolatban a legfőbb oknak azt gondolja, hogy Jemenben kudarcot vallottak, hiszen a Teherán által támogatott huszi lázadók az elmúlt években csak megerősödtek. Arról nem beszélve, hogy az Egyesült Államokban is csalódnia kellett, amikor 2019-ben iráni dróncsapás érte az olajlétesítményeit, és nem kapta meg a remélt segítséget.

Rijád ezért arra jutott, hogy a konfrontatív politikánál lehet, célravezetőbb az egyeztetés Iránnal.

A jelenlegi biztonsági helyzet ráadásul nem kedvez a Vízió 2030 programnak, amely megreformálná Szaúd-Arábia teljes gazdaságát, felkészülve az olaj utáni időkre – mondta Sayfo Omar, aki szerint amennyiben Irán és Szaúd-Arábia teljesen kiegyezik, akkor gazdasági enyhülés következhet be Irakban, Szíriában és Libanonban, ami nehéz helyzetet teremthet Izrael számára. Tel-Aviv célja ugyanis egy regionális arab szövetségnek a felállítása volt Teheránnal szemben, hiszen veszélyként, biztonsági fenyegetésként tekint az iráni atomprogramra. Megjegyezendő, Szaúd-Arábia – mely szintén szeretne saját atomprogramot felépíteni –, a békülés ellenére szintén nem szívleli a kérdést, vagyis nincs még szó a bizalom teljes helyreállásáról.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Már a szlovák parlamentbe is bejutottak a medvék

Alkotmánytörvény helyett a természetvédelmi és a polgári védelmi törvény módosításával oldanák meg a túlszaporodott medvék jelentette problémát a szlovák politikusok. Veszélyeztetés esetén kilőhetnék a medvéket Szlovákiában, a parlament rövidített eljárásban dönthet a törvényjavaslatról.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megeszi az infláció a megtakarításainkat - Állampapírt vagy részvényt vegyünk?

Megeszi az infláció a megtakarításainkat - Állampapírt vagy részvényt vegyünk?

Jön a Portfolio következő lakossági befektetési eseménye, a Portfolio Investment Day 2024. Május 16-án újra minden a pénz körül forog, várjuk azokat, akik a legtöbbet szeretnék kihozni megtakarításaikból! Előadóink cégvezetők, pénzügyi vezetők, portfóliómenedzserek, elemzők és profi befektetők, akiktől releváns befektetési ötleteket szerezhetnek a jelenlévők. A konferencián kiemelten foglalkozunk a hazai állampapírokkal és a magyar részvénypiaccal, előadónk lesz Kurali Zoltán, az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója és Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója. Az eseményre itt lehet regisztrálni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×