eur:
389.71
usd:
364.28
bux:
68119.07
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Tűz ég egy orosz rakéta becsapódása nyomán keletkezett kráterben Kijevben 2022. december 31-én.MTI/AP/Roman Hricina
Nyitókép: MTI/AP/Roman Hricina

Bíróság elé állítják a háborútagadó cseh tanárnőt

Tinédzser korú diákok fejét tömte dezinformációval, bíróság elé kell állnia.

A prágai tanárnő, Martina Bednarova tavaly áprilisban állította diákjainak, hogy Kijev békés, nincs ott háború – írja a Sky News. Ennél tovább is ment: úgy fogalmazott, Donbaszban ukrán katonák gyilkolnak oroszokat.

Bednarovát népirtás tagadásának, megkérdőjelezésének, jóváhagyásának vagy igazolásának bűncselekményével vádolják. Ha elítélik, legalább fél év, de akár három év börtönbüntetésre is számíthat.

A tanárnő 2022 áprilisában azt mondta 13-14 éves diákjainak, hogy látta kijevi webkamerák felvételein, hogy a városban béke honol. Amikor egyes diákok szóba hozták, hogy ők viszont a cseh állami televízióban láttak képsorokat a lángokban álló ukrán fővárosról, azt mondta nekik, jobban meg kellene válogatniuk, honnan tájékozódnak.

Hamisan állította, hogy a cseh állami televízió Soros Györgyhöz köthető, és, mint hozzátette, "azt tudjuk, hogy ő kinek van lekötelezve". Mindezen túl azt is állította, hogy az ukránok élve nyúzzák meg az oroszul beszélőket, illetve felgyújtják őket, köztük a gyerekeket is. Szavait titokban rögzítette egy diák, a felvételt megmutatta szüleinek, akik megkeresték az iskolát, ahonnan elbocsátották.

A tanárnő ártatlannak vallja magát, szerinte ő a valóságról beszélt a gyerekeknek, a 18 perces felvétel pedig egy 45 perces beszélgetés kontextusból kiragadott része volt. Áprilisban már fél év felfüggesztett börtönre ítéltek egy cseh férfit, aki orosz háborús szimbólumot viselt. A Z-jelkép mellett a Wagner csoport logóját viselte, amiért pénzbüntetést kell fizetnie és egy évig nem léphet be Prága területére.

A cseh kormány támogatja Ukrajnát az oroszok elleni harcokban, de néhány cseh – köztük az új elnök, Petr Pavel – arra figyelmeztetett, hogy ez a támogatás idővel elkerülhetetlenül apadni fog.

Pavel elnök, a NATO korábbi parancsnokhelyettese a múlt hónapban a Rzeczpospolita című lengyel lapnak úgy nyilatkozott, hogy Ukrajnának "egyetlen esélye" van egy nagyobb ellentámadásra. Szerinte a Nyugat számára "rendkívül nehéz" lenne fenntartani a jelenlegi szintű – katonai és erkölcsi – támogatást a jövő tél után is, és Kijev számára az idei év jelent igazi lehetőséget.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kritikus szintet szakított le a forint

Kritikus szintet szakított le a forint

Ugyan a magyar piac is zárva tartott május 1-jén, de a forint érdemben erősödni tudott a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben pedig már a kulcsfontosságúnak számító 390-es szintet is leszakította a jegyzés. Ezt követően pedig csütörtökön is folytatódik a hazai fizetőeszköz erősödése. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×