eur:
389.57
usd:
361.77
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Nyitókép: Twitter

Újabb szakma végveszélyben? – mesterséges hírolvasó Kuvaitban

Fedha, a hírolvasó női alakban, fedetlen hajjal, blézerben mutatkozott be a Twitteren.

A Kuwait News csatorna mutatta be az első mesterséges intelligencia hajtotta virtuális híradóst. "Fedha vagyok, az első kuvaiti műsorvezető, aki mesterséges intelligenciával dolgozik a Kuwait Newsnál. Milyen híreket szeretsz? Halljuk a véleményed" – mondta arabul Fedha a videóban a The Guardian cikke szerint.

Az oldal a Kuwait Timeshoz kapcsolódik, amelyet 1961-ben alapítottak az Öböl-régió első angol nyelvű napilapjaként.

Abdullah Boftain, mindkét lap főszerkesztő-helyettese szerint Fedha egy olyan teszt, amely a mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségeket mutatja be, hogy új és innovatív tartalmakat kínáljon.

Fedha a jövőben kuvaiti akcentussal beszélve a lap Twitter-oldalán olvashat be rövid híreket 1,2 millió követőjének.

"A Fedha egy népszerű, régi kuvaiti név, jelentése ezüst. Ilyen színűnek képzeljük a robotokat, ezért kapta ezt a nevet" – mondta Boftain, aki szerint a műsorvezető szőke haja és világos szemei az olajban gazdag ország sokszínű, kuvaitiakból és külföldiekből álló lakosságát tükrözik.

"Fedha mindenkit képvisel"

– fogalmazott.

Fedha első, 13 másodperces videója reakciók özönét váltotta ki a közösségi médiában, többek között újságírók részéről is. A mesterséges intelligencia gyors globális térnyerése előnyöket kínál például az egészségügyben, de félelmeket is kelt a dezinformáció terjesztésének lehetőségével, valamint a munkahelyek és a művészi integritás veszélyeztetésével kapcsolatban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×