eur:
396.18
usd:
369.89
bux:
70487.56
2024. június 25. kedd Vilmos
Nyitókép: Twitter

Újabb szakma végveszélyben? – mesterséges hírolvasó Kuvaitban

Fedha, a hírolvasó női alakban, fedetlen hajjal, blézerben mutatkozott be a Twitteren.

A Kuwait News csatorna mutatta be az első mesterséges intelligencia hajtotta virtuális híradóst. "Fedha vagyok, az első kuvaiti műsorvezető, aki mesterséges intelligenciával dolgozik a Kuwait Newsnál. Milyen híreket szeretsz? Halljuk a véleményed" – mondta arabul Fedha a videóban a The Guardian cikke szerint.

Az oldal a Kuwait Timeshoz kapcsolódik, amelyet 1961-ben alapítottak az Öböl-régió első angol nyelvű napilapjaként.

Abdullah Boftain, mindkét lap főszerkesztő-helyettese szerint Fedha egy olyan teszt, amely a mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségeket mutatja be, hogy új és innovatív tartalmakat kínáljon.

Fedha a jövőben kuvaiti akcentussal beszélve a lap Twitter-oldalán olvashat be rövid híreket 1,2 millió követőjének.

"A Fedha egy népszerű, régi kuvaiti név, jelentése ezüst. Ilyen színűnek képzeljük a robotokat, ezért kapta ezt a nevet" – mondta Boftain, aki szerint a műsorvezető szőke haja és világos szemei az olajban gazdag ország sokszínű, kuvaitiakból és külföldiekből álló lakosságát tükrözik.

"Fedha mindenkit képvisel"

– fogalmazott.

Fedha első, 13 másodperces videója reakciók özönét váltotta ki a közösségi médiában, többek között újságírók részéről is. A mesterséges intelligencia gyors globális térnyerése előnyöket kínál például az egészségügyben, de félelmeket is kelt a dezinformáció terjesztésének lehetőségével, valamint a munkahelyek és a művészi integritás veszélyeztetésével kapcsolatban.

Címlapról ajánljuk

Csoboth Róbert fiáról, Kevinről: erre a gólra vártam tőle 18 éven keresztül

Csoboth Kevin soha nem fogja tudni azt mondani, hogy én mint szülő nem tettem érte meg mindent – mondta az InfoRádióban az édesapa. Csoboth Róbert beszélt fia pályafutásának kezdetéről, a nehézségekről és arról is, hogy a skótok elleni gól milyen kapukat nyithat meg előtte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.25. kedd, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
Szakíthat Oroszország az egyik legszorosabb szövetségesével, súlyos tisztogatások zajlanak Ukrajnában – Ukrajnai háborús híreink kedden

Szakíthat Oroszország az egyik legszorosabb szövetségesével, súlyos tisztogatások zajlanak Ukrajnában – Ukrajnai háborús híreink kedden

Az oroszok hagyományosan nagyon szoros kapcsolatot ápolnak a Balkánon fekvő Szerbiával, most azonban távolodni látszik egymástól a két ország. Bohdan Krotevics, az Ukrán Nemzeti Gárda őrnagya, az Azov-dandár megbízott parancsnoka egy hosszú Telegram-posztban kelt ki egy ukrán tábornok ellen, aki – állítása szerint – sokkal több ukrán katona halálát okozta, mint az orosz tábornokok. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn aztán leváltotta Jurij Szodolt, az ukrán egyesített erők parancsnokát. Az államfő ezen kívül kérte az államvédelmi testületek megtisztítását, miután egyre aggasztóbb vádakat fogalmaztak meg a szervezetek néhány tagja ellen – írja a The Guardian. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×