eur:
391.08
usd:
367.01
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Pexels.com

Libanon nem hezitál, sorra toloncolják ki a migránsokat

Több tucat szíriai állampolgárt toloncoltak vissza Libanonból a háború sújtotta szomszédos Szíriába az elmúlt két hét során.

A helyi katonai titkosszolgálatok az országban engedély nélkül tartózkodókra vadásznak, majd az elfogott szíriaiakat átadják a határőrizeti szerveknek, akik visszaküldik őket a határ túloldalára. A hadsereg több mint 50 szíriai visszaküldéséről intézkedett az elmúlt két hét során.

Az AFP francia hírügynökség humanitárius szervezetek munkatársától kapott információja szerint április elejétől már nagyjából 450 szíriait vettek őrizetbe, és legalább 66-ot toloncoltak ki.

A szíriai polgárháború 2011-es kitörése óta százezrek kerestek menedéket Libanonban, s hivatalos helyi források szerint körülbelül 2 millió szíriairól gondoskodnak, akik közül közel 830 ezret az ENSZ is nyilvántartásba vett. A menekültek száma az ország 6 milliósnál kisebb népességéhez viszonyítva, vagyis egy főre jutóan a világon Libanonban a legmagasabb.

Amióta a damaszkuszi kormány visszaszerezte az ellenőrzést Szíria területének túlnyomó része felett, számos ország igyekszik a szíriai menekülteket hazairányítani. Libanon 2019 óta súlyos gazdasági válsággal küzd, ami ugyancsak kikezdi az országban élők toleranciáját.

Libanon nem egyezteti lépéseit Damaszkusszal, így előfordul, hogy embercsempészek fejenként 100 dollárért (34 ezer forint) visszaviszik Libanonba a már kitoloncoltakat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×