eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A Fox News amerikai hírtelevízió New York-i székháza előtt egy járókelő 2023. április 12-én. A televízió ellen indított rágalmazási per tárgyalása 2023. április 18-án kezdődik a Delaware állambeli Wilmingtonban. A Fox Newst 1,6 milliárd dollárra perli az elektronikus szavazási hardvereket és szoftvereket gyártó Dominion Voting Systems, amiért szerinte a televízió bizonyos munkatársai szándékosan felerősítették Donald Trump volt amerikai elnök egyes támogatóinak állításait, amelyek szerint a Dominion által gyártott szavazógépek meghamisították a 2020-as elnökválasztáson leadott voksokat.
Nyitókép: MTI/AP/Yuki Iwamura

Magyarics Tamás: a 800 milliós bírság nem rendíti meg a Fox News nézőinek lelkivilágát

Peren kívüli megállapodással zárult a Fox News hírtelevízió és a Dominion választástechnikai cég bírósági eljárása. A médiavállalatnak csaknem 800 millió dolláros büntetést kell kifizetnie a 2020-as elnökválasztás törvényességének megkérdőjelezése miatt. Magyarics Tamás szerint az ügy nem tett jót a hírcsatornának, noha a nézettségi adatok egyelőre nem változtak.

A Dominion Voting Systems korábban 1,6 milliárd dollárt követelt Fox News-tól hitelrontásért, illetve azért, mert a hírcsatorna tudatosan félrevezette a tevékenységükkel kapcsolatban az embereket. A médiavállalat végül beleegyezett, hogy a jogi eljárás lezárása fejében 787,5 millió dollárt fizet az őt perlő cégnek.

"Az ügy lényege, hogy a Fox News több munkatársa, köztük a több millió követővel rendelkező Tucker Carlson kommentátor, Laura Ingraham vagy Sean Hannity műsorvezető – Donald Trump volt amerikai elnökhöz hasonlóan – csalást emlegetve a választások eredményét sorozatosan megkérdőjelezte, azt követően is, hogy a szavazatok összeszámlálásáért felelős Dominionról egyértelművé vált, nem részese semmifajta visszaélésnek" – ismertette Magyarics Tamás külpolitikai szakértő. A per tárgya az volt, hogy a Fox tudatosan hamis hírt terjesztett, ezzel a vállalkozás hitelét rontva.

Azzal kapcsolatban, hogy mindez mennyire ronthatja a csatorna renoméját, egyáltalán, meg lehet-e őrizni ilyen helyzetben a hitelességet, az ELTE tanára kifejtette: a Fox a tengerentúl hírcsatornák széles spektrumának az egyik szélén foglal helyet, és stabil nézettséggel bír, miután a republikánusok, illetve a republikánusok felé hajló emberek döntő többsége, 80-90 százaléka követi. A másik oldalon az MSNBC áll, amely hasonló adatokkal bír, csak a demokraták részéről, közöttük azonban számos médiapiaci szereplő foglal helyet.

Magyarics Tamás szerint sokan úgy gondolják, hogy Rupert Murdoch médiamágnás, a Fox tulajdonosa azért járult hozzá a tudatos ferdítéshez, hogy visszaszipkázza vagy megtartsa azokat az erősen konzervatív nézőket, hallgatókat, olvasókat, akik átpártolnának a tőlük jobbra álló, „Trump-párti” Newsmaxhez vagy egy másik hírforráshoz.

Azt, hogy hosszú távon mire számíthat a Fox, még nem tudni, de egyelőre a nézettsége nem változott – jegyezte meg a külpolitikai szakértő. Elképzelhetőnek tartja azt, hogy később sem lesz „drámai” változás, de miután a konzervatív térfélen meglehetősen éles harc folyik, Magyarics Tamás úgy véli, a Foxnak előbb-utóbb döntenie kell: kitart a nagyon karakteres konzervatív hangnem mellett, vagy kicsit mérsékeltebbet megütve „középebbre” húzódik. Nyilván utóbbi esetében is kérdéses, mennyire lenne képes érvényesülni az olyan csatornák mellett, mint az ABC News vagy a CBS.

Az ELTE tanára szerint az sem mellékes, hogy mit hoz a következő egy-két hónap, amikor éles elnökjelölési harc bontakozhat ki a republikánus párton belül, például hogy a Fox által inkább preferált Ron DeSantis floridai kormányzó versenybe száll-e Donald Trumppal.

Magyarics Tamás az ügy miatti közhangulatot illetően elmondta, jelenleg az amerikai társadalom rendkívül megosztott, egyesek 50-50 százalékos Amerikáról beszélnek. Sokaknak teljesen mindegy, hogy mit mondanak a tények, elkötelezett demokraták vagy republikánusok. Így aztán nem biztos, hogy a Fox esete megrendíti majd a nézők lelki világát, azzal együtt, hogy a hagyományos csatornák háttérbe szorulóban vannak a közösségi médiával szemben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×