eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Megsemmisült orosz páncélozott harcjármű a kelet-ukrajnai Harkiv közelében 2022. március 31-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Roman Pilipej

Kijev szerint egyre nagyobb a kínai segítség Oroszországnak

A NATO és az Egyesült Államok eddig nem talált arra utaló jeleket, hogy Kína fegyvereket szállítana Oroszországnak.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, Kína új védelmi minisztere, Li Sang-fu első hivatalos külföldi útja Oroszországba vezetett a hétvégén, ahol munkamegbeszélésen fogadta őt Vlagyimir Putyin orosz elnök. A találkozót követően mindketten hitet tettek a Kína és Oroszország közötti katonai együttműködés elmélyítésére.

„Aktívan együttműködünk a katonai tárcákon keresztül, rendszeresen végzünk számunkra hasznos információcserét, haditechnikai együttműködést folytatunk, közös hadgyakorlatokat tartunk, méghozzá különböző színtereken: a távol-keleti régióban, Európában, a tengeren, a szárazföldön és a levegőben” – nyilatkozta mások mellett az orosz elnök, megjegyezve, hogy a kínai védelmi miniszter „meglehetősen nagy, jó munkaprogrammal” érkezett Oroszországba.

A The Guardian beszámolója szerint Li Sang-fu mások mellett azt közölte, hogy már egy új korszakba léptek, ami a hidegháború katonai–politikai szövetségi rendszerét maga mögött hagyja. „Ez az első külföldi látogatásom, mióta Kína védelmi minisztere vagyok. Kifejezetten azért választottam Oroszországot, hogy hangsúlyozzam kétoldalú kapcsolataink különleges jellegét és stratégiai jelentőségét” – fogalmazott.

Mindeközben egy magas rangú kijevi tisztviselő pénteken azt közölte, hogy az ukrán erők egyre több Kínából származó alkatrészt találnak az Ukrajnában használt orosz fegyverekben, noha Peking több alkalommal is cáfolta, hogy katonai felszereléseket szállítana Oroszországnak.

A brit napilap megjegyzi, hogy a múlt héten kiszivárgott amerikai kormányzati dokumentumok szerint Peking titkon jóváhagyta, hogy Oroszország hadianyagokat kapjon az ukrajnai háborúhoz. Ugyanakkor a NATO és az Egyesült Államok eddig nem talált arra utaló jeleket, hogy Kína fegyvereket szállítana Oroszországnak.

A kínai álláspontról itt hallgathat meg további részleteket:

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×