eur:
391.04
usd:
366.93
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Vlagyimir Putyin orosz elnök a Kirill, Moszkva és egész Oroszország pátriárkája által tartott ortodox húsvéti istentiszteleten a moszkvai Megváltó Jézus-székesegyházban a 2023. április 16-ra virradó éjjel. A görögkeleti egyházak a Juliánus-naptár szerint számolják ki, mikor van a tavaszi napéjegyenlőséget követő holdtölte utáni első vasárnap, ezért az ortodox húsvét többnyire nem esik egybe a katolikusok és protestánsok feltámadási ünnepével.
Nyitókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök a Kirill, Moszkva és egész Oroszország pátriárkája által tartott ortodox húsvéti istentiszteleten a moszkvai Megváltó Jézus-székesegyházban a 2023. április 16-ra virradó éjjel. MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Szergej Karpuhin

Kína új védelmi miniszterének első útja Moszkvába vezetett

Munkamegbeszélésen fogadta Vlagyimir Putyin orosz elnök Li Sang-fut, a kínai államtanács tagját, védelmi minisztert - közölte vasárnap Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

A TASZSZ orosz hírügynökség beszámolója szerint Putyin a találkozón, amelyen jelen volt Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter is, sikeresnek és sokrétűnek minősítette a Moszkva és Peking közötti katonai együttműködést.

"Úgy gondolom, hogy ez feltétlenül egyike azoknak a kulcsfontosságú irányoknak, amelyek erősíti kapcsolataink, az Oroszországi Föderáció és a Kínai Népköztársaság közötti viszony rendkívül bizalomteljes, stratégiai jellegét" - mondta.

"Aktívan együttműködünk a katonai tárcákon keresztül, rendszeresen végzünk számunkra hasznos információcserét, haditechnikai együttműködést folytatunk, közös hadgyakorlatokat tartunk, méghozzá különböző színtereken: a távol-keleti régióban, Európában, a tengeren, a szárazföldön és a levegőben" - tette hozzá.

Az orosz államfő kitért rá, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök márciusban Moszkvában tett látogatása idején is szó esett a katonai együttműködésről. Megjegyezte, hogy a kínai védelmi miniszter "meglehetősen nagy, jó munkaprogrammal" érkezett Oroszországba.

"Örülünk, hogy itt láthatjuk önt. Biztos vagyok benne, hogy az ön látogatása a legmagasabb szinten fog zajlani. Üdvözöljük Oroszországban!" - mondta Vlagyimir Putyin Li Sang-funak.

Az orosz védelmi minisztérium pénteken jelentette be, hogy Kína új védelmi minisztere április 16-18-án Oroszországba látogat és hogy ez lesz első külföldi útja a posztra történt kinevezése után.

A tervek szerint a kínai vendég külön is találkozik majd orosz hivatali partnerével, akivel megvitatja majd a kétoldalú védelmi együttműködés helyzetét és kilátásait, valamint a globális és regionális biztonság aktuális kérdéseit.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kínai autógyártó érkezéséről suttognak,  újabb gyár épülhet Magyarországon

Kínai autógyártó érkezéséről suttognak, újabb gyár épülhet Magyarországon

Egyre több arra utaló jel mutatkozik, hogy egy újabb autógyártó vállalat érkezhet Magyarországra, egészen pontosan a kínai Great Wall Motorl, vagy GWM. Már egy évvel ezelőtt is arról jelentek meg értesülések, hogy a vállalat az európai terjeszkedéshez gyártóközpontot hozna létre, és a hetekben Szijjártó Péter kínai látogatása és a kínai elnök Magyarországra érkezése kapcsán is felerősödtek a találgatások. Bár a hivatalos kommunikációban semmi konkrétum nem jelent meg eddig a GWM magyarországi terjeszkedéséről, az egyre hangosabb pletykák miatt megnéztük, mégis milyen cégről van szó.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×