eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Joe Biden amereikai elnök az ír parlament dublini üléstermében szólal fel 2023. április 13-án. Balról, fent Seán Ó Fearghaíl, a képviselőház elnöke. Biden a nagypénteki rendezési megállapodás, hivatalos nevén a Belfasti Egyezmény aláírásának 25. évfordulója alkalmából szervezett eseménysorozaton vesz részt Észak-Írországban és Írországban.
Nyitókép: MTI/AP/The New York Times pool/Kenny Holston

Joe Biden szokatlanul nyílt bírálattal illette a brit kormányt

Az amerikai elnök az észak-írországi szektariánus villongások véres három évtizedét lezáró nagypénteki rendezési megállapodás, hivatalos nevén a Belfasti Egyezmény aláírásának 25. évfordulója alkalmából érkezett kedden Belfastba, Észak-Írország fővárosába, és négynapos látogatásának második állomásaként felkereste az Ír Köztársaságot is.

Soha nem térhet vissza a politikai indíttatású erőszak az ír szigetre - jelentette ki Joe Biden amerikai elnök az ír parlamentben tartott beszédében. Csütörtök este Dublinban, az ír parlament képviselői és számos meghívott vendég előtt tartott beszédet, amelyben hosszan és az elismerés hangján szólt arról, hogy Írország milyen mértékben támogatja Ukrajnát és az ukrajnai menekülteket.

Ugyanakkor szokatlanul nyílt bírálattal illette a brit kormányt, amelynek az amerikai elnök szavai szerint szorosabban kellene együttműködnie Írországgal Észak-Írország támogatása végett.

Látogatásának kezdete óta Biden nem először kritizálta Londont. A Belfastban működő Ulsteri Egyetemen szerdán elmondott beszédében alig burkolt bírálattal szólt a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) észak-írországi hatásairól is, és arra szólította fel a brit kormányt és az Európai Uniót, hogy a Brexit által teremtett "összetett problémákat" az Észak-Írországnak leginkább megfelelő módon orvosolják.

A dublini parlamentben tartott csütörtök esti félórás beszédében Biden hosszabban kitért az ukrajnai háborúra, kijelentve: az Egyesült Államok és Írország "vállvetve áll ki Oroszország brutális ukrajnai agressziójával szemben".

Kijelentette, hogy

több mint negyedszázada ismeri Vlagyimir Putyin orosz elnököt, és tudja, hogy Putyin azt gondolta: a világ "majd a másik irányba fordítja tekintetét", ha Oroszország megtámadja Ukrajnát.

Az orosz elnök elgondolása azonban "összes elemében tévesnek bizonyult", hiszen a nyugati országok most minden korábbinál egységesebben és elszántabban védelmezik azokat az értékeket, amelyekből erejüket merítik - mondta a hallgatóság ovációja közepette az amerikai elnök.

Dublin, 2023. április 13.
Joe Biden amereikai elnök az ír parlament dublini üléstermében szólal fel 2023. április 13-án. Biden a nagypénteki rendezési megállapodás, hivatalos nevén a Belfasti Egyezmény aláírásának 25. évfordulója alkalmából szervezett eseménysorozaton vesz részt Észak-Írországban és Írországban.
MTI/AP/The New York Times pool/Kenny Holston
MTI/AP/The New York Times pool/Kenny Holston

Kijelentette, hogy Írország mindig a szabadság, a globális együttműködés és az emberi egyenlőség szószólója volt, éppen azért, mert emlékszik, hogy a háborúnak milyen rettenetes ára van.

Írország emlékszik arra is, hogy mit jelent az otthon menekülésszerű, mindent hátrahagyó elhagyása, és mit jelent mindent elölről kezdeni egy idegen országban - tette hozzá az amerikai elnök, akinek több közvetlen felmenője a XIX. századi írországi éhínség idején vándorolt ki az Egyesült Államokba.

Joe Biden elismerően szólt arról, hogy Írország az ukrajnai háború kezdete óta 80 ezer ukrán menekültet fogadott be, és jelentős humanitárius segítséget nyújt Ukrajnának.

Az elismerés hangján beszélt az észak-írországi rendezési folyamat eddigi negyedszázadának eredményeiről is, és kijelentette:

soha nem szabad megengedni, hogy a politikai indíttatású erőszak visszatérjen az ír szigetre.

John Kennedy, Ronald Reagan és Bill Clinton után Biden volt a negyedik amerikai elnök, aki beszédet mondott a dublini törvényhozásban. Kennedy - az Egyesült Államok első ír származású katolikus elnöke - csaknem pontosan hatvan éve, 1963 nyarán, meggyilkolása előtt néhány hónappal látogatott Írországba.

Joe Biden pénteken Írország több térségét felkeresi, találkozik jelenleg is Írországban élő rokonaival, majd hazautazik.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×