eur:
394.09
usd:
363.64
bux:
66169.03
2024. március 1. péntek Albin
Horvát határőr a Bregana környéki horvát-szlovén határállomáson 2022. december 8-án. Az Európai Unió Bel- és Igazságügyi Tanácsa ezen a napon szavaz arról, hogy három uniós tagország: Bulgária, Horvátország és Románia csatlakozhat-e a schengeni övezethez.
Nyitókép: MTI/AP

Súlyos bírságok Horvátországban, jobb, ha figyel ezekre, ha utazni készül

Tiltott jelképek használatáért, álhírek terjesztéséért vagy a rendőrök sértegetéséért több mint hússzorosára növekedhetnek a bírságok a közrendről szóló törvény módosításával Horvátországban a belügyminisztérium közvitára bocsátott új módosító javaslata szerint. Neveletlen gyerekek és országzászlók miatt is büntethetnek.

Tiltott önkényuralmi jelképek és fasiszta üdvözlések vétsége miatt Horvátországban eddig 20-tól 170 euróig terjedő pénzbírságot lehetett kiszabni, ezt most 700-tól 4000 euróig terjedhet - írta a Jutarnji List című napilap.

Ugyanekkora büntetés járhat az állampolgárok nyugalmát megzavaró hamis hírek terjesztéséért is, továbbá engedély nélküli lőfegyverhasználatáért vagy hivatalos személy megsértéséért.

Azok a szülők, akiknek kiskorú gyermeke közrend és köznyugalom elleni vétséget követ el, és

bebizonyosodik, hogy ez helytelen nevelés vagy elhanyagolás következménye, szintén 700-tól 4000 euróig terjedő pénzbírságra számíthatnak majd.

Enyhébb, 200-tól 1000 euróig terjedő pénzbírsággal lesz sújtható az, aki nyilvános helyen lekicsinylő bírálatot, degradáló megjegyzést tesz másokra, ittas személynek vagy 16 éven aluli kiskorúnak alkoholos italt ad, továbbá aki alkoholt vagy kábítószert fogyaszt a munkahelyén.

Ezer euró büntetést fizethetnek azok is, akik előzetes jóváhagyás nélkül kitűzik más országok zászlaját.

A közrendről szóló törvény módosítása csak a hatályos bírságok összegére vonatkozik, a szabálysértések és kihágások tartalmára nem. Így továbbra is büntetendő lesz a prostitúció. Horvátország az utolsó olyan európai uniós tagállam, amely kizárólag a szexuális szolgáltatások felkínálóját, vagyis a prostituáltakat bünteti, az ügyfeleket nem. A belügyminisztérium azonban nem javasolja a büntetés mértékének növelését, az marad 20 és 100 euró között. Kétezer euróra lesz büntethető ugyanakkor az a személy, aki lakást vagy helyiséget biztosít a prostitúcióhoz.

Horvátország továbbra is a volt Jugoszláviától átvett, tartalmilag 1977 óta változatlan törvényt alkalmazza, amely tavaly őszig még német márkában határozta meg a bírságok összegét.

A törvényalkotó tisztában van azzal, hogy a jogszabály elévült, és összhangba kell hozni a kor követelményeivel, valamint az időközben meghozott új törvényekkel, ezért teljesen új törvény kidolgozására tárcaközi munkacsoportot hoztak létre - írta a lap.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: nem látni a kiutat az ukrajnai háborúból és ez megbénítja az európai politikát

A kormányfő szerint azt kell először eldönteni, hogy az idő kinek dolgozik, mert ez a legfontosabb kérdés. Orbán Viktor erről Antalyában beszélt ahol Recep Tayyip Erdogan török államfő meghívására vesz részt az Antalyai Diplomáciai Fórumon (ADF).
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×