eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 23. szombat Tekla
H-6 kínai bombázó tajvani vizek felett. Fotó: Twitter
Nyitókép: Forrás: Twitter

Kínai repülők átlépték a tajvani határt

Szám szerint kilenc.

Kilenc kínai harci repülőgép átlépte a Kínát és Tajvant elválasztó Tajvani-szoros középvonalát - közölte a tajvani védelmi minisztérium, amely "irracionálisnak" nevezte a kínai manővert.

A tajvani védelmi minisztérium közleményben ítélte el a gyakorlatozó kínai gépek berepülését, amelyet szerintük Kína szándékosan hajtott végre azért, hogy feszültséget keltsen a szorosban.

A tajvani fegyveres erők saját harci repülőgépeikkel és hadihajóikkal fokozott figyelemmel követték a helyzetet, elsősorban azt szem előtt tartva, hogy "ne súlyosbítsák a konfliktust vagy idézzenek elő nézeteltérést" - tette hozzá a tárca.

A középvonal nem hivatalos határnak számít Kína és Tajvan között.

Az éppen az Egyesült Államokban tartózkodó Caj Jing-ven tajvani elnök azt mondta a Hudson Institute egy rendezvényén, hogy Kína szándékosan növeli a feszültséget a térségben, de Tajpej mindig óvatosan és higgadtan reagál azért, hogy a világ láthassa: a két fél közül Tajvan az, amelyik "felelősségteljesen" jár el.

A két ország közötti feszültséget tovább élezi, hogy Caj Jing-ven várhatóan jövő héten találkozni fog a washingtoni képviselőház republikánus elnökével, Kevin McCarthyval. Kína megtorlással fenyegette meg Tajvant, ha erre a találkozóra sor kerülne.

Kína a saját részének tekinti az 1949 óta önálló kormányzattal rendelkező Tajvant, és vezetése korábban aláhúzta: ha kell, erővel gondoskodik az újraegyesítésről.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×