eur:
394.31
usd:
370.05
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
H-6 kínai bombázó tajvani vizek felett. Fotó: Twitter
Nyitókép: Forrás: Twitter

Kínai repülők átlépték a tajvani határt

Szám szerint kilenc.

Kilenc kínai harci repülőgép átlépte a Kínát és Tajvant elválasztó Tajvani-szoros középvonalát - közölte a tajvani védelmi minisztérium, amely "irracionálisnak" nevezte a kínai manővert.

A tajvani védelmi minisztérium közleményben ítélte el a gyakorlatozó kínai gépek berepülését, amelyet szerintük Kína szándékosan hajtott végre azért, hogy feszültséget keltsen a szorosban.

A tajvani fegyveres erők saját harci repülőgépeikkel és hadihajóikkal fokozott figyelemmel követték a helyzetet, elsősorban azt szem előtt tartva, hogy "ne súlyosbítsák a konfliktust vagy idézzenek elő nézeteltérést" - tette hozzá a tárca.

A középvonal nem hivatalos határnak számít Kína és Tajvan között.

Az éppen az Egyesült Államokban tartózkodó Caj Jing-ven tajvani elnök azt mondta a Hudson Institute egy rendezvényén, hogy Kína szándékosan növeli a feszültséget a térségben, de Tajpej mindig óvatosan és higgadtan reagál azért, hogy a világ láthassa: a két fél közül Tajvan az, amelyik "felelősségteljesen" jár el.

A két ország közötti feszültséget tovább élezi, hogy Caj Jing-ven várhatóan jövő héten találkozni fog a washingtoni képviselőház republikánus elnökével, Kevin McCarthyval. Kína megtorlással fenyegette meg Tajvant, ha erre a találkozóra sor kerülne.

Kína a saját részének tekinti az 1949 óta önálló kormányzattal rendelkező Tajvant, és vezetése korábban aláhúzta: ha kell, erővel gondoskodik az újraegyesítésről.

Címlapról ajánljuk
Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.

Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

A török hódoltság idején épült Király gyógyfürdőt a világjárvány idején zártak be, felújítását Őrsi Gergely kezdeményezte. A II. kerület polgármestere az InfoRádióban elmondta: reméli, hogy a többszereplős összefogás eredményeként sikerül olyan konstrukciót kidolgozni és hozzá forrást találni, amely révén a fürdő rekonstrukciója megvalósulhat.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×