eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Facebook/ Paks II. Atomerőmű Zrt.

Az oroszok átadták egy külföldi atomerű második blokkját

A korlátozások ellenére Oroszország folytatja a nemzetközi energetikai együttműködést, amelyben a Roszatom aktív szerepet játszik.

A Belarusz Atomerőmű második blokkjának reaktora elérte a minimálisan ellenőrzött teljesítményszintet. Magyar idő szerint 17:42-kor észlelték először a reaktor műszerei a neutronfluxust és az önfenntartó, szabályozott nukleáris reakció beindulását – írja a Roszatom közleményében.

A reaktor minimálisan ellenőrzött teljesítményszintjének elérésével – ami a névleges teljesítmény kevesebb, mint 1 százaléka – lehetővé válik a blokk fizikai indítási szakaszához tartozó mérések és ellenőrzések elvégzése.

A szakemberek elvégzik azon méréseket, melyekkel ellenőrzik a reaktor neutronfizikai jellemzőit, a paramétereket, és hogy megbízhatóan működik-e a reaktorvédelem, a nukleáris biztonsági rendszer. Az eredményeket benyújtják a belarusz nukleáris hatóságnak, amely a villamosenergia termeléshez szükséges engedélyt hivatott kiadni, majd fokozatosan növelik a reaktor teljesítményét. Ezzel együtt a szakemberek folytatják a villamosenergia termeléshez és a kereskedelmi próbaüzemhez szükséges előkészületeket.

A két VVER-1200 típusú reaktorral rendelkező, 2400 MW villamos összteljesítményű Belarusz Atomerőmű Asztravec városa mellett épült fel.

Az első fehérorosz atomerőmű 3+ generációs orosz technológiával valósult meg, amely teljes mértékben megfelel a NAÜ nemzetközi biztonsági előírásainak és követelményeinek. A Belarusz Atomerőmű első egysége 2021. június 10-én kezdte meg a kereskedelmi üzemet, amely az első, Oroszország határain kívüli, 3+ generációs technológiával létesült atomerőmű.

A Roszatom jelenleg 11 országban 34 atomerőművi blokk felépítésére rendelkezik megrendeléssel, amelyek a megvalósítás különböző szakaszában vannak. Eddig a világon 106 különböző nukleáris létesítmény használ orosz technológiát, köztük 80 nyomott vizes VVER energiatermelő atomreaktor.

A Belarusz Atomerőmű fő tervezője és kivitelezője a Roszatom mérnöki divíziója, a Paks II. Atomerőművet is fővállalkozóként megvalósító ASZE vállalat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×