eur:
371.25
usd:
344.63
bux:
47139.10
2023. június 2. péntek Anita, Kármen
Nyitókép: Twitter/RWApodcast

Oroszország Basztyionokat telepített egy vitatott hovatartozású szigetre

Oroszország szerdán bejelentette, hogy Basztyion (Bástya) rakétavédelmi hadosztályt telepített Paramusirra, a vitatott hovatartozású, csendes-óceáni Kuril-szigetek egyik tagjára.

Az intézkedés az orosz védelem erősítését szolgálja az ország távol-keleti térségeiben - jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter.

A tárcavezető egy nappal azután beszélt erről, hogy Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök Moszkvában megerősítette "korlátlan" partneri viszonyát az energiaipari és a katonai együttműködés területén megkötött egyezményekkel.

"Oroszország és Kína kordában tartása érdekében az Egyesült Államok jelentősen megnövelte katonai jelenlétét az ázsiai-csendes-óceáni térségben, erősíti politikai és katonai kapcsolatait a szövetségeseivel, folytatja új amerikai biztonsági felépítmény létrehozását a térségben" - jelentette ki Szergej Sojgu az orosz védelmi minisztérium által közzétett videofelvételen.

A Paramusir sziget a Google térképén
A Paramusir sziget a Google térképén

Japán mint az Egyesült Államok szövetségese igényt tart a Kuril-szigetcsoport négy déli szigetére, amelyeket a szovjet hadsereg a második világháború végén foglalt el. Az északi szigetek közé tartozó Paramusirt Japán nem követeli magának.

Szergej Sojgu azt is bejelentette, hogy az elmúlt évben mintegy 400 modern harci eszközt, közöttük SZU-57 típusú vadászbombázót és légvédelmi rakétarendszereket vonultattak fel az ország keleti részében.

A miniszter közölte, hogy

az orosz légvédelmi rendszer korszerűsítése idén fejeződik be.

Az ukrajnai konfliktus kapcsán a miniszter kijelentette, hogy a háború kezdete óta az orosz légi és űrerők több mint 20 ezer ukrán katonai berendezést semmisítettek meg.

Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
MNB: tömegével kell megemelniük a tőkéjüket a pénzügyi vállalkozásoknak

MNB: tömegével kell megemelniük a tőkéjüket a pénzügyi vállalkozásoknak

A pénzügyi vállalkozásoknak idén december 31-ig, illetve 2026 december végéig – a biztonságos működés fenntartása érdekében – két lépésben jelentősen növelniük kell induló tőkéjüket. A tőkeemelés és a tulajdonosi befolyásoló részesedés változása bejelentési vagy/és engedélyezési kötelezettségekkel jár az érintett piaci szereplőknek. Az MNB vezetői körlevéllel segíti a folyamatot, ám a tőkeemelést nem teljesítő piaci szereplők engedélyét vissza is vonhatja - közölte a felügyelet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×