eur:
389.7
usd:
363.8
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pixabay

A leggazdagabbak megadóztatását sürgetik a német szociáldemokraták

Fizessenek a gazdagok leggazdagabbjai – erről szól a Német Szociáldemokrata Párt tervezete, amelyet köröznek az SPD parlamenti frakciójában. A dokumentum szerint ezzel a különleges vagyonadóval kellene hozzájárulniuk a válság terheinek enyhítéséhez.

A legnagyobb koalíciós párt lapjában is megjelent elképzelés szerint folytatni kell a vitát a korábban felvetett egyszeri válságadóról. A cél az, hogy "a gazdagok leggazdagabbjai" törvényileg szabályozott módon járuljanak hozzá az országot sújtó válság okozta terhek viseléséhez, illetve enyhítéséhez.

A tulajdonképpeni szerzők a párt alsó-szászországi, valamint észak-rajna-vesztfáliai tartományi frakciócsoportjának vezetői. A Der Spiegel értesülése szerint több oldalon sorolják fel azokat a témákat, amelyekkel a pártnak szerintük mielőbb foglalkoznia kell. Ezek egyike a javasolt vagyonadó is.

"A korszakváltás időszakában nem engedhetünk meg semmifajta politikai blokádot"

– hangoztatja a dokumentum. Elemzők szerint ez közvetett utalás a két kormánykoalíciós partner, a Zöldek Pártja és a szabad demokrata FDP együttműködésének szükségességére.

"Méltányos jövedelmek és igazságos tehermegosztás" a szóban forgó fejezet címe. A szerzők szerint a cél a kormánykoalíció pártjai által együttesen megállapított, a jövőre vonatkozó projektek finanszírozása, illetve megvalósítása.

A szerzők állást foglaltak amellett is, hogy az adócsalás elleni küzdelem, valamint a korrekt adómegállapítás érdekében mielőbb szükség van a tervezett adóméltányossági törvény életbe léptetésére.

A tervezet több más olyan területtel is foglalkozik, amelyeken a szerzők szerint sürgős kormányzati cselekvésre van szükség. Így a többi között sürgették a tervezés, illetve a döntéshozatal folyamatának felgyorsítását, és különösen fontosnak nevezték ugyanakkor a megújuló energiaforrások alkalmazását.

A koalíciós partnerek egyelőre nem reagáltak a szociáldemokraták tervezetére.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×