eur:
395.72
usd:
372.02
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Hende Csaba, a Fidesz képviselője az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. november 21-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Nincs miről tárgyalniuk a magyar bizottsággal a volt finn külügyminiszter szerint

Erkki Tuomioja szerint a NATO-bővítésről szóló látogatás Orbán Viktor belpolitikai játszmájának része.

A finn parlament külügyi bizottságának alelnöke, Erkki Tuomioja nem a magyar parlament, hanem a Fidesz-frakció látogatásának tekinti a Hende Csaba (nyitóképünkön) vezette képviselőcsoport közelgő helsinki útját, ami szerinte Orbán Viktor belpolitikai játszmájáról szól. Finnországnak nincs miről tárgyalnia, nincs mit magyaráznia a delegációnak – nyilatkozta a Demokraattinak a szociáldemokrata politikus, aki 2000-2007, majd 2011-15 között külügyminiszter volt. A cikket a 444.hu szemlézte.

A négyfős kormánypárti képviselőcsoportnak Győri Enikő, Németh Zsolt és Schaller-Baross Ernő még a tagja, és a jövő héten látogat Stockholmba és Helsinkibe.

Az útról Németh Zsoltot kérdeztük korábban:

A látogatás oka, hogy a februári végi balatonfüredi frakcióülésén „hirtelen kiderült”, hogy a képviselők megosztottak a kérdésben. A tagállamok közül Magyarországon kívül már csak Törökország nem szavazott eddig a NATO újabb bővítéséről, miután tavaly az ukrán-orosz háború miatt mindkét ország a felvételét kérte.

Kocsis Máté frakcióvezető beszámolója szerint „többen kifogásolták, hogy ezeknek az országoknak a politikusai az elmúlt években durván, alaptalanul, sokszor közönséges módon sértegették Magyarországot, most pedig szívességet kérnek”. A felvetést Szijjártó Péter külügyminiszter is jogosnak nevezte, aki szintén összekötötte a NATO-bővítést a magyar demokrácia és jogállamisággal kapcsolatos bírálatokkal és uniós eljárásokkal: „Hogyan várnak el gyors, korrekt, fair döntéshozatalt, amikor az elmúlt időszakban folyamatosan arról hallottunk, hogy Magyarországon nincsen demokrácia, hogy Magyarországon a jogállamiságot nem biztosítjuk, hogy nincs médiaszabadság, hogy az igazságszolgáltatásnak nem biztosított a függetlensége?” – emlékeztet a magyar portál.

Szijjártó szónoki kérdésével összhangban Tuomioja felhívta a figyelmet, hogy a magyar politikai retorikát „erősen áthatják a sérelmek, és a bocsánatkérés követelése”. A finn lapnak szintén nyilatkozó Matti Vanhanen házelnök azt hangsúlyozta, ahogy a NATO és az EU két külön szervezet, Finnország és Svédország felvétele és az uniós pénzek között nincs összefüggés.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×