eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 24. vasárnap Gellért, Mercédesz
Hende Csaba, a Fidesz képviselője az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. november 21-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Nincs miről tárgyalniuk a magyar bizottsággal a volt finn külügyminiszter szerint

Erkki Tuomioja szerint a NATO-bővítésről szóló látogatás Orbán Viktor belpolitikai játszmájának része.

A finn parlament külügyi bizottságának alelnöke, Erkki Tuomioja nem a magyar parlament, hanem a Fidesz-frakció látogatásának tekinti a Hende Csaba (nyitóképünkön) vezette képviselőcsoport közelgő helsinki útját, ami szerinte Orbán Viktor belpolitikai játszmájáról szól. Finnországnak nincs miről tárgyalnia, nincs mit magyaráznia a delegációnak – nyilatkozta a Demokraattinak a szociáldemokrata politikus, aki 2000-2007, majd 2011-15 között külügyminiszter volt. A cikket a 444.hu szemlézte.

A négyfős kormánypárti képviselőcsoportnak Győri Enikő, Németh Zsolt és Schaller-Baross Ernő még a tagja, és a jövő héten látogat Stockholmba és Helsinkibe.

Az útról Németh Zsoltot kérdeztük korábban:

A látogatás oka, hogy a februári végi balatonfüredi frakcióülésén „hirtelen kiderült”, hogy a képviselők megosztottak a kérdésben. A tagállamok közül Magyarországon kívül már csak Törökország nem szavazott eddig a NATO újabb bővítéséről, miután tavaly az ukrán-orosz háború miatt mindkét ország a felvételét kérte.

Kocsis Máté frakcióvezető beszámolója szerint „többen kifogásolták, hogy ezeknek az országoknak a politikusai az elmúlt években durván, alaptalanul, sokszor közönséges módon sértegették Magyarországot, most pedig szívességet kérnek”. A felvetést Szijjártó Péter külügyminiszter is jogosnak nevezte, aki szintén összekötötte a NATO-bővítést a magyar demokrácia és jogállamisággal kapcsolatos bírálatokkal és uniós eljárásokkal: „Hogyan várnak el gyors, korrekt, fair döntéshozatalt, amikor az elmúlt időszakban folyamatosan arról hallottunk, hogy Magyarországon nincsen demokrácia, hogy Magyarországon a jogállamiságot nem biztosítjuk, hogy nincs médiaszabadság, hogy az igazságszolgáltatásnak nem biztosított a függetlensége?” – emlékeztet a magyar portál.

Szijjártó szónoki kérdésével összhangban Tuomioja felhívta a figyelmet, hogy a magyar politikai retorikát „erősen áthatják a sérelmek, és a bocsánatkérés követelése”. A finn lapnak szintén nyilatkozó Matti Vanhanen házelnök azt hangsúlyozta, ahogy a NATO és az EU két külön szervezet, Finnország és Svédország felvétele és az uniós pénzek között nincs összefüggés.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×