eur:
390.81
usd:
365.01
bux:
68314.26
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke beszédet mond Halzl Józsefnek, a Rákóczi Szövetség örökös, tiszteletbeli elnökének emlékére rendezett konferencián a Várkert Bazárban 2021. november 13-án.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Alkalom arra, hogy egymás szemébe nézzünk – Németh Zsolt a skandináv NATO-s útjukról

Jövő héten még nem tűzi napirendjére a magyar Országgyűlés a finn és svéd NATO-csatlakozás ratifikációját, mert a Fidesz-KDNP parlamenti delegációt küld a két skandináv országba. Korábban ugyanis több svéd és finn politikus is alaptalan és igazságtalan rágalmakat terjesztett Magyarországról – mondta az InfoRádiónak a magyar törvényhozás külügyi bizottságának fideszes elnöke, aki a küldöttség egyik tagja lesz. Németh Zsolt ugyanakkor arra utalt, hogy a kormánypárti képviselők nem fogják útját állni a védelmi szövetség északi bővítésének.

„Két napirendi pont szerepel a tárgyalásainkon Stockholmban, illetve Helsinkiben. Az egyik a NATO-bővítés kérdése, a másik a kétoldalú kapcsolataink” – ismertette az út programját Németh Zsolt.

A fideszes országgyűlési képviselő úgy fogalmazott: örömükre szolgál, hogy minden jel szerint mindkét parlament elnöke fogadja a Hende Csaba parlamenti alelnök által vezetett delegációt és találkozni fognak a társbizottságokkal, a külügyi bizottság és az Európa-ügyi bizottság vezetőjével.

Fontos témának nevezte a NATO bővítésnek ügyét: „Szeretnénk elmondani partnereinknek, hogy erős hadseregű országoknak tartjuk őket, ezért úgy gondoljuk, ha fölveszi őket a NATO, akkor a szövetség erősödik.”

A finn hadsereg különösen erősnek számít nemzetközi összehasonlításban,

tehát nagyon nagy erősödést jelent, másodsorban azért is támogatják a kérést, mert ezek az országok 1000 éve olyan nemzetek Európában, akikkel összeköt bennünket a történelem – mondta Németh Zsolt.

Harmadsorban pedig van egy külön okuk, ami most aktuális, nevezetesen, hogy az orosz katonai agressziónak az egyik célja pontosan az, hogy visszaszorítsa a NATO-t – mondta. Az észak-atlanti szövetség azonban nagyon egyértelmű választ adott erre a orosz katonai agresszióra, meg akarja erősíteni önmagát katonailag, az elrettentő képességét fokozni akarja, illetve erősíteni akar a bővítéssel is. Ezért hívta meg ezt a két országot.

A parlament külügyi bizottságának elnöke egyértelműsítette: Magyarország ezekkel a célokkal maximálisan egyetért,

„mi is erősítjük a magyar hadsereget és mi is úgy gondoljuk, hogy erősödik a NATO, ha ezt a két országot fölvesszük”.

Ami a kétoldalú kapcsolatokat illeti, Németh Zsolt emlékeztetett arra, hogy számos északi politikus, európai parlamenti képviselő, illetőleg kormánytag sokszor „minősíthetetlen hangnemben” nyilatkozott Magyarországról, ezért úgy gondolja, hogy a NATO bővítési vita nagyon jó apropó arra, hogy „egymás szemébe nézzünk, tisztázzuk a félreértéseket, új alapokra helyezzük a kapcsolatainkat”.

Az is szerencsés, hogy Svédországban „hozzánk közelebb álló, jobboldali, konzervatív jellegű kormány vette át a közelmúltban a kormányrudat”.

Az út után tájékoztatni fogják a kormánypárti képviselőket arról, hogy mit tapasztaltak a finn és svéd partnereik részéről. Az interjúban azt azonban egyértelműsítette a kormánypárti politikus, hogy a kormánypárti frakciók elkötelezettek amellett, hogy támogassák a finn és a svéd csatlakozást.

„Szövetségesekként elvárható, hogy baráti és kölcsönös tiszteleten alapuló viszony jellemezze a kapcsolataikat” – zárta gondolatait Németh Zsolt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Herbert Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×