eur:
389.68
usd:
364.84
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Résztvevők világ 19 legfejlettebb gazdaságú és vezető feltörekvő országát, valamint az Európai Uniót tömörítő húszas csoport, a G20 külügyminiszteri értekezletén Újdelhiben 2023. március 2-án.
Nyitókép: MTI/AP/AFP pool/Olivier Douliery

Csiki Varga Tamás a G20-ról: joggal lehet csalódott a világ

Az eltérő nagyhatalmi érdekek miatt nem történt előrelépés az élelmiszer-ellátás biztonsága ügyében a legfejlettebb államok csúcstalálkozóján a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint. Úgy látja, az amerikai és orosz külügyminiszter találkozását nem kell túlértékelni.

Újdelhiben tartották csúcstalálkozójukat a világ legfejlettebb államait tömörítő G20 csoport külügyminiszterei. A középpontban az orosz–ukrán háború volt, közös nyilatkozat viszont nem született.

Csiki Varga Tamás szerint a G20 találkozó célja alapvetően az, hogy a gazdasági globális ügyeket egyeztessenek, illetve ehhez kapcsolódóan például az ellátásbiztonsághoz, az élelmiszer-, energiaellátáshoz kötődő együttműködést erősítsék, de ezek most háttérbe szorultak annak ellenére, hogy a rendező Indiának kifejezetten az lett volna szándéka, hogy a konfliktust át tudják hidalni.

A G20 csoport tagja Oroszország és Kína is. A szakértő ezzel kapcsolatban elmondta, hogy politikai értelemben a nyugati országok és az Egyesült Államok által kihívónak tekintett államok, Kína, Oroszország ellentétes térfélen állnak. De van egy harmadik csoport is.

„A harmadik világ, a hidegháborús terminológiával »az el nem kötelezettek«, ami most leginkább a globális délként jelenik meg, és amit India igyekszik egyfajta vezető pozícióból koordinálni. Legalább ez a három csoport felfedezhető a G20-on belül” – mondta Csiki Varga Tamás.

Nagy figyelmet kapott a fejlemény, hogy ha futólag is, de a háború kitörése óta először találkozott egymással Antony Blinken amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. Ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott Csiki Varga Tamás, hogy a találkozó tényét lehet pozitívumként tekinteni, de

nem egyeztetett tárgyalás volt, nem a háborús ügyekről egyeztettek, hanem üzenetet váltottak, kifejtették egymásnak az álláspontjukat.

„Blinken arra emlékeztette orosz kollégáját, hogy hagyják abba az agressziót, Oroszország pedig a saját narratívában azt jelezte, hogy a szankciók nem eredményesek, és ezeket a globális gazdaság és egyéb ügyek miatt szerintük fel kellene függeszteni” – mondta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének tudományos munkatársa.

A házigazda India szorgalmazta, hogy foglalkozzanak az élelmiszergazdasággal, az energiabiztonság kérdéseivel, ezzel kapcsolatosan fogadjanak el megállapodásokat vagy közös nyilatkozatokat. Csiki Varga Tamás szerint a lakosság szempontjából a világon ezek a legfontosabbak, hiszen a megélhetést tehetik nehezebbé, viszont a nagyhatalmaknak eltérő a prioritássorrendjük, kidomborodott az az ellentét, hogy kinek az érdekeit helyezik előtérbe: „a nemzetközi közvélemény joggal lehet csalódott, hogy nem kap nagyobb figyelmet például az élelmiszer-ellátás biztonsága a világ kevésbé fejlett régióiban.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

"Egyre kevesebben árulják el..."
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

Átalakulóban vannak a közvélemény-kutatási módszerek, mivel egyre kevesebben hajlandók elárulni, hogy mely pártra szavaznának. A kutatócégek összefogást sürgetnek a szakmai hitelesség visszaszerzése és megtartása érdekében. Egyebek közt ezt hangoztatták a jelentősebb közvélemény-kutató cégek vezetői a Századvég Alapítvány konferenciáján.

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Teljes adóreform kell az EU szerint, túl sok az igazságtalanság

Teljes adóreform kell az EU szerint, túl sok az igazságtalanság

Úgy ajánlásokat fogalmazott meg az Európai Bizottság az adórendszerek teljes átalakítására. A javaslatok többek között magukban foglalják a rendszeres ingatlanadók bevezetését vagy a már meglévők növelését és a munkaadói terhek csökkentését, különösen az alacsony jövedelemű adófizetők esetében. Az ajánlások célja a zöld átmenet elősegítése, a Covid19-világjárvány gazdasági hatásainak enyhítése, a gazdasági felépülés fenntartása, valamint a magas energiaárak hatásainak kezelése volt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×