eur:
394.35
usd:
370.35
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Olaf Scholz német kancellár nyilatkozik a sajtó képviselőinek, amint megérkezik az európai uniós tagországok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács kétnapos brüsszeli tanácskozásának első napi ülésére 2023. február 9-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Olaf Scholz igazságos békét sürgetett

Csak tartós és igazságos békével lehet lezárni Oroszország Ukrajna elleni háborúját - jelentette ki a német kancellár csütörtökön a szövetségi parlamentben (Bundestag).

A kancellár ismertette, hogy a szövetségi kormány tárgyalásokat kezdett a kijevi vezetéssel és más partnerekkel az Ukrajna szuverenitását és területi épségét szolgáló "jövőbeli biztonsági kötelezettségvállalásokról".

Minden ilyen biztonsági kötelezettségvállalás előfeltétele, hogy Ukrajna "sikeresen megvédje magát", hiszen "halántékhoz szegezett fegyverrel" egyedül arról lehet tárgyalni, hogy a megtámadott fél aláveti magát az agresszornak.

A béke követelése nem lehet egyenlő a nagyobb, erősebb szomszéd előtti megadással

- tette hozzá Olaf Scholz, aláhúzva: "ha Ukrajna nem védekezne többé, akkor nem a béke jönne el, hanem Ukrajna vége".

Oroszország célja nem is a béke, hanem a "katonai győzelem", ezt a célt azonban nem éri el, mert Ukrajna védekezik, Németország és partnerei pedig továbbra is támogatják, hogy megnyíljon az út a tartós és igazságos béke előtt - mondta a német kancellár.

Hozzátette: egyelőre semmi nem utal arra, hogy az agresszor megváltoztatná álláspontját, holott Vlagyimir Putyin orosz elnök "elszámítja magát, ha azt gondolja, hogy az idő neki dolgozik".

"Minél előbb ráébred, hogy nem éri el imperialista céljait és a nemzetközi közösség nem tűri el jogsértéseit, annál nagyobb az esély a háború lezárására"

- mondta.

Az ENSZ Közgyűlésének legutóbbi határozata is "világos üzenet Putyinnak, hogy vonja vissza csapatait, és akkor azonnal véget ér a háború". Fontos, hogy az orosz elnök világszerte minél több helyről megkapja ezt az üzenetet - fejtette ki Olaf Scholz, üdvözölve, hogy Kína kezdettől, és a napokban bemutatott békejavaslatában is figyelmeztette Oroszországot, hogy elfogadhatatlan lenne a nukleáris erő, illetve a biológiai és a vegyifegyverek alkalmazása.

Ugyanakkor joggal várható el Kínától, hogy javaslatait a leginkább érintett féllel, Ukrajnával és elnökével, Volodimir Zelenszkijjel is egyeztesse, és az is "csalódást keltő", hogy a vezető ipari országokat és a legnagyobb feltörekvő államokat összefogó G20 csoport pénzügyminiszteri tanácskozásán Kína már nem volt hajlandó elítélni az Ukrajna elleni orosz támadást - mondta.

Ezért

"üzenem Kínának, hogy az orosz csapatok visszavonása érdekében vesse latba befolyását Moszkvában és ne szállítson fegyvereket az agresszornak"

- jelentette ki a német kancellár.

Olaf Scholz a hazája védelmi képességeinek fejlesztését előirányzó úgynevezett korszakváltás, vagyis az Ukrajna elleni orosz támadás nyomán elhatározott 100 milliárd eurós haderőfejlesztési program bejelentésének évfordulója alkalmából elmondott beszédében kiemelte, hogy a német hadsereg (Bundeswehr) fejlesztésére gyors, tervezhető és hatékony beszerzési rendszert építenek ki, a fegyverek, a lőszer és egyéb hadi felszerelések folyamatos gyártásának ösztönzésére pedig hosszú távú szerződéseket kötnek a gyártókkal és jelentős előlegekkel segítik a kapacitások bővítését.

A kancellár egyben megerősítette: a kormány kitart amellett, hogy a NATO-tagoktól elvárt szintre, a hazai össztermék (GDP) 2 százalékának megfelelő összegre emeljék a védelmi költségvetést.

Címlapról ajánljuk
Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.

Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

A török hódoltság idején épült Király gyógyfürdőt a világjárvány idején zártak be, felújítását Őrsi Gergely kezdeményezte. A II. kerület polgármestere az InfoRádióban elmondta: reméli, hogy a többszereplős összefogás eredményeként sikerül olyan konstrukciót kidolgozni és hozzá forrást találni, amely révén a fürdő rekonstrukciója megvalósulhat.
VIDEÓ
Már ma jöhet Amerika nagy segélye Ukrajnának, atomjaira robbantották az orosz légvédelmi rendszereket – Ukrajnai háborús híreink csütörtökön

Már ma jöhet Amerika nagy segélye Ukrajnának, atomjaira robbantották az orosz légvédelmi rendszereket – Ukrajnai háborús híreink csütörtökön

Mike Johnson, az Egyesült Államok Képviselőházának elnöke bejelentette, hogy a nap folyamán benyújtásra kerülnek azok a törvényjavaslatok, amelyek Ukrajna, Izrael és az Indo-csendes-óceáni régió támogatását célozzák - tudósított a Sky News. A hírek szerint egy Sz-400-as rakétarendszer is súlyos károkat szenvedett a tegnap éjjeli, Krím elleni ukrán támadás során – derül ki ez több, ukrajnai háborús közösségi médiaportál által megosztott fotóból. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×