eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 23. szombat Tekla
Olaf Scholz német kancellár nyilatkozik a sajtó képviselőinek, amint megérkezik az európai uniós tagországok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács kétnapos brüsszeli tanácskozásának első napi ülésére 2023. február 9-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Olaf Scholz igazságos békét sürgetett

Csak tartós és igazságos békével lehet lezárni Oroszország Ukrajna elleni háborúját - jelentette ki a német kancellár csütörtökön a szövetségi parlamentben (Bundestag).

A kancellár ismertette, hogy a szövetségi kormány tárgyalásokat kezdett a kijevi vezetéssel és más partnerekkel az Ukrajna szuverenitását és területi épségét szolgáló "jövőbeli biztonsági kötelezettségvállalásokról".

Minden ilyen biztonsági kötelezettségvállalás előfeltétele, hogy Ukrajna "sikeresen megvédje magát", hiszen "halántékhoz szegezett fegyverrel" egyedül arról lehet tárgyalni, hogy a megtámadott fél aláveti magát az agresszornak.

A béke követelése nem lehet egyenlő a nagyobb, erősebb szomszéd előtti megadással

- tette hozzá Olaf Scholz, aláhúzva: "ha Ukrajna nem védekezne többé, akkor nem a béke jönne el, hanem Ukrajna vége".

Oroszország célja nem is a béke, hanem a "katonai győzelem", ezt a célt azonban nem éri el, mert Ukrajna védekezik, Németország és partnerei pedig továbbra is támogatják, hogy megnyíljon az út a tartós és igazságos béke előtt - mondta a német kancellár.

Hozzátette: egyelőre semmi nem utal arra, hogy az agresszor megváltoztatná álláspontját, holott Vlagyimir Putyin orosz elnök "elszámítja magát, ha azt gondolja, hogy az idő neki dolgozik".

"Minél előbb ráébred, hogy nem éri el imperialista céljait és a nemzetközi közösség nem tűri el jogsértéseit, annál nagyobb az esély a háború lezárására"

- mondta.

Az ENSZ Közgyűlésének legutóbbi határozata is "világos üzenet Putyinnak, hogy vonja vissza csapatait, és akkor azonnal véget ér a háború". Fontos, hogy az orosz elnök világszerte minél több helyről megkapja ezt az üzenetet - fejtette ki Olaf Scholz, üdvözölve, hogy Kína kezdettől, és a napokban bemutatott békejavaslatában is figyelmeztette Oroszországot, hogy elfogadhatatlan lenne a nukleáris erő, illetve a biológiai és a vegyifegyverek alkalmazása.

Ugyanakkor joggal várható el Kínától, hogy javaslatait a leginkább érintett féllel, Ukrajnával és elnökével, Volodimir Zelenszkijjel is egyeztesse, és az is "csalódást keltő", hogy a vezető ipari országokat és a legnagyobb feltörekvő államokat összefogó G20 csoport pénzügyminiszteri tanácskozásán Kína már nem volt hajlandó elítélni az Ukrajna elleni orosz támadást - mondta.

Ezért

"üzenem Kínának, hogy az orosz csapatok visszavonása érdekében vesse latba befolyását Moszkvában és ne szállítson fegyvereket az agresszornak"

- jelentette ki a német kancellár.

Olaf Scholz a hazája védelmi képességeinek fejlesztését előirányzó úgynevezett korszakváltás, vagyis az Ukrajna elleni orosz támadás nyomán elhatározott 100 milliárd eurós haderőfejlesztési program bejelentésének évfordulója alkalmából elmondott beszédében kiemelte, hogy a német hadsereg (Bundeswehr) fejlesztésére gyors, tervezhető és hatékony beszerzési rendszert építenek ki, a fegyverek, a lőszer és egyéb hadi felszerelések folyamatos gyártásának ösztönzésére pedig hosszú távú szerződéseket kötnek a gyártókkal és jelentős előlegekkel segítik a kapacitások bővítését.

A kancellár egyben megerősítette: a kormány kitart amellett, hogy a NATO-tagoktól elvárt szintre, a hazai össztermék (GDP) 2 százalékának megfelelő összegre emeljék a védelmi költségvetést.

Címlapról ajánljuk
Elemző: nem mondja meg a kormány, pontosan miért ekkora az áfabevétel-hiány

Elemző: nem mondja meg a kormány, pontosan miért ekkora az áfabevétel-hiány

Idén augusztusban az államkasszába 314 milliárd forint áfabevétel folyt be, ami 14,5 százalékkal alacsonyabb, mint az egy évvel korábbi 368 milliárd forintos összeg - derült ki abból a részletes adatokból, amelyet a pénzügyminisztérium közölt az államháztartás augusztusi alakulásáról. A Portfolio elemzője azt mondta, hogy ezzel idén már negyedik hónapja csökkennek az áfabevételek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
Nagy ütésből próbáltak talpra állni a tőzsdék, de nem jött össze

Nagy ütésből próbáltak talpra állni a tőzsdék, de nem jött össze

A hét korábbi részében jelentős hangulatromlás volt megfigyelhető a tőzsdéken, amelyet részben az amerikai jegybank számlájára lehet írni, hiszen e heti kamatdöntő ülésén ugyan nem változtatott a kamatszinten a Fed, azonban szigorú üzeneteket küldött azzal kapcsolatban, hogy az infláció csak hosszú idő múlva csökkenhet a célszintre, így a korábban vártnál hosszabb ideig maradhatnak magasan a kamatok. A tegnapi jelentős esés után ma már inkább a megnyugvás jelei látszottak a tőzsdéken, de nem jött össze a pluszos zárás végül sem a főbb európai, sem az amerikai tőzsdéken.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×