eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Greta Thunberg svéd környezetvédő aktivista felszólal az ENSZ klímacsúcsán a világszervezet New York-i székházában 2019. szeptember 23-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Justin Lane

Kétszer is letartóztatták a meglepő okból tüntető Greta Thunberget

Ezúttal egy szélerőműpark építése ellen demonstrált a klímaaktivista.

Thunbergtől meglepő, hogy megújuló energiaforrások ellen tiltakozik. Ez esetben az áll a háttérben, hogy a tüntetők szerint korlátozza az őshonos számi nép tagjainak a rénszarvastenyésztéshez fűződő jogait.

Több száz tüntető, köztük Greta Thunberg szerint a zöld energiára való áttérés nem mehet az őslakosok jogainak rovására. Ezért 151 szélturbina eltávolítását követelik a számi pásztorok által használt földekről - írja a Sky News.

"Világossá akarjuk tenni, hogy a norvég állam valódi bűncselekményt követ el az emberi jogok megsértésével" - nyilatkozta az aktivista a Reuters hírügynökségnek percekkel letartóztatása előtt. A tüntetések hatására Terje Aasland energiaügyi miniszter lemondta tervezett látogatását az Egyesült Királyságba.

A norvég legfelsőbb bíróság már 2021 októberében azt az ítéletet hozta, hogy a két foseni szélerőműparkban felállított turbinák, amelyek Európa legnagyobb szárazföldi szélenergia-komplexumának részét képezik,

sértik a nemzetközi egyezmények szerinti számi jogokat.

Azóta több mint 16 hónap telt el, de a szélerőműpark még mindig üzemel.

Aasland szerint bár a bíróság ítéletet hozott, arról azonban nem rendelkezett, hogy mi legyen a szélerőműpark sorsa. Elmondása szerint a kormánynak most

új döntéseket kell hoznia az ítéletnek megfelelően.

Az energiaügyi minisztérium szerint még további egy évbe is telhet, mire megtalálják a kompromisszumos megoldást.

A vörös, kék, sárga és zöld számi zászlót tartó Thunberget szerdán rendőrök vitték el a pénzügyminisztériumtól, miközben több száz tüntető jelszavakat skandált és elzárta a hozzáférést néhány kormányzati épülethez. A klímavédelmi és környezetvédelmi minisztérium bejáratát is elfoglalták a tüntetők, akik közül sokan számi népviseletbe öltöztek és sátrat vertek fel. Thunberget később még egyszer letartóztatták, majd ismét szabadon engedték.

A számi nép Lappföldön él, melynek területe Norvégiából Finnországon és Svédországon keresztül egészen Oroszországig nyúlik. A nomád csoport tagjai ma már modern életvitelt követnek, de a rénszarvastenyésztés még mindig elterjedt körükben. A nagy szélerőművek látványa és hangja állításuk szerint megijeszti az állatokat és zavarja a hagyományaik követését.

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×