eur:
392.24
usd:
366.71
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Greta Thunberg-et letartóztatja a német rendőrség. Forrás: Twitter/jean paul bellotto
Nyitókép: Forrás: Twitter/jean paul bellotto

Asszisztáltak Greta Thunbergnek a rendőrök? – itt a hatóság válasza

A német Zöldek szerint a Lützerath-környéki bánya kiterjesztése egy nagyobb alku része, amelynek nyomán a tervezettnél korábban, 2030-ra leállítják a szénfelhasználást Észak-Rajna Vesztfáliában.

Fényképeken azt látni, hogy a radikális klímavédelmi aktivista nevet, miközben mosolygó, sisakos rohamrendőrök felkapják és letartóztatják egy német lignitbányánál tartott tüntetésen.

Németországban és szélesebb értelemben a zöld mozgalmon belül is vitatéma: hogyan lehet az, hogy a kormányban helyet foglaló zöldek – miközben a gyakorlatilag zéró kibocsájtású atomenergia feladására kényszerítették az országot –, belementek a „legpiszkosabbnak” titulált szénbányászat folytatásába, sőt, egy németországi bányatelep kiterjesztésébe.

Emiatt kell leradírozni a föld színéről (az amúgy már elhagyatott) Lützerath falut, ahol

a hétvégén 15 ezer klímavédelmi aktivista, köztük Greta Thunberg tartott tiltakozást.

Thunberg jelenléte szokásos módon médiaeseménnyé vált. Képeken és videókon azt látni, hogy nevet és mosolyog, ahogy sisakos rohamrendőrök mellett áll és azt is, hogy hirtelen komoly arcot vág, amikor egy fotós elkezdi fényképezni. Látható az is, hogy a rendőrök felemelik a földről és az, hogy elviszik egy parkolóba.

A hatóságok – szokatlan módon – nyilatkozatban cáfolták, hogy a többmillió kattintást hozó videó megrendezett lett volna és hogy Thunbergnek statisztáltak volna.

„Soha nem mennénk bele ilyen felvételek készítésébe”

– mondta a BBC-nek az Észak-Rajna Vesztfáliai rendőri erő szóvivője. Viszont fontos, hogy a rendőrség biztosítsa és garantálja a médiadolgozók biztonságát – tette hozzá. A hatóság a Bild című német bulvárlapnak is nyilatkozott.

A közösségi médiában különböző tényellenőrzők fontosnak tartották, hogy „hamis” címkével lássák el azokat a képeket, amelyeken az látható, hogy a rendőrök Thunberg mellett állva várakoznak, mielőtt elvinnék – azt sugallva, hogy a fotósoknak és operatőröknek asszisztálnának az esemény megörökítésében.

Az ügyben az Észak-Rajna Vesztfáliai belügyminisztérium is megszólalt és azt mondták a BBC-nek, hogy

„logisztikai okokból” várakoztak a rendőrök „mielőtt egy bizonyos járőrkocsiba” tették Thunberget.

(Egy fotón azt látni, hogy az aktivista egyedül ül egy rendőrbuszban, mosolyog és a győzelem jelét mutatja).

Christian Wernicke, a Süddeutsche Zeitung riportere szerint „a rendőrök azért várhattak, mert próbálták eldönteni, hogyan állapítsák meg Thunberg személyazonosságát”. A videót úgy is lehet értelmezni, hogy le akarták járatni vele az aktivistát és úgy is, mintha propaganda célokat szolgálna – mondta. (Utóbbit állították egyesek, akik szerint hamis letartóztatás történt.)

A rendőrök később megerősítették, hogy nem emelnek vádat a letartóztatott aktivisták ellen.

Thunberg pedig azt írta a Twitteren, hogy „a klímavédelem nem bűncselekmény”.

A német kormányban helyet foglaló Zöldekre visszatérve, ők azt mondták: a Lützerath-környéki bánya kiterjesztése egy nagyobb alku része, amelynek nyomán a tervezettnél korábban, 2030-ra leállítják a szénfelhasználást Észak-Rajna Vesztfáliában és hogy ez „jelentős siker”.

Sok tag azonban a pártból való kilépéssel fenyegetőzött... És a bírálók közt feltűnt Greta Thunberg is, akinek csütörtöki programjában már egy davosi panelbeszélgetés szerepelt a Nemzetközi Energiaügynökség vezetőjével. Bár az Ukrajna elleni háború kérdéseket vetett fel az energiaellátás biztonságáról és ezért a fosszilis források használatáról, maga a Nemzetközi Energiaügynökség közölte egy októberi jelentésben, hogy

a válság „felgyorsíthatja az átállást a fenntarthatóbb és biztonságosabb energiarendszer felé”.

Közben a környezetvédelmi aktvizmusáért Nobel Békedíjat kapott Al Gore volt amerikai alelnök azt mondta: egyetért Thunberg fellépésével, „hogy leállítsa azt a szénbányát... nem állunk nyerésre a globlális felmelegedés elleni harcban” – tette hozzá. Antonio Guterres ENSZ főtitkár pedig a davosi fórumon a Science tudományos szaklapban publikált cikket emlegette, amely szerint az ExxonMobil energiacég eltemette saját tudósai eredményeit, amelyek már az 1970-es években megjósolták a fosszilis energiahordozók szerepét a klímaváltozásban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×