eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Az ukrán elnöki sajtóhivatal által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a nemzethez szól a mobiltelefonján keresztül Kijev központjában 2022. február 26-én. Zelenszkij ezen a napon Twitter-bejegyzésében felszólította az Európai Uniót, hogy nyújtson konkrét perspektívát Ukrajnának az EU-tagság elnyerésére, ezzel támogassa az orosz támadás sújtotta országát.
Nyitókép: MTI/AP/Ukrán elnöki sajtóhivatal

Volodimir Zelenszkij: az elnök, aki churchillebb lett Churchillnél

Az ukrán elnök nap mint nap szól népéhez: az aktuális harci helyzettől egészen a Molotov-koktélok házi elkészítésének útmutatójáig terjed videóinak mondanivalója.

Zelenszkij, aki két évvel azelőtt, hogy hatalmas fölénnyel megnyerte volna a választásokat 2019-ben, még azzal került be a hírekbe, hogy a Paddington mesefilm második részében ő adott ukrán hangot a címszereplő medvének, hozzáértők szerint még Winston Churchillnél is erőteljesebben képviseli a churchilli magatartást.

A meglepetésember akkor is meglepetést okozott, amikor háborúban kell irányítani az országát - a Sky News elemzése megmutatja, hogyan nyerte el Volodimir Zelenszkij nemcsak népe, hanem a nagyvilág megbecsülését is.

"Fegyverekre van szükségem, nem fuvarra"

Amikor a háború első heteiben az orosz erők körbezárták Kijevet tankjaikkal, miközben a levegőben harci gépeik hangja zúgott, Zelenszkij szavai bejárták a nagyvilágot. A komikusból lett elnök az ukrán nép egyik legsötétebb órájában vezette országát: az, hogy a fővárosban maradt a körülmények ellenére is, kulcsfontosságúnak bizonyult, és reményt adott az ukránoknak.

A 2022 februárjában kezdődött invázió előtt ugyanakkor sokan voltak szkeptikusak valódi képességeivel kapcsolatban. Az egykori színészt viccnek tartották az ország élén - hogy válhatott belőle elismert vezető ilyen kezdetek után?

Története tényleg filmbe illik.

Politikai karrierjének kezdete előtt a legtöbben egy sorozatból, A nép szolgájából ismerték, melyben tanárt alakít, akit váratlanul elnöknek választanak meg.

A valódi elnökségéhez vezető kampányban Oriszja Lucevics, a Chatham House Ukrajna-szakértője szerint két dolgokra fektetett hangsúlyt: a korrupció elleni küzdelemre és a háború befejezésére.

"Fiatal volt, az emberek pedig megunták az öreg politikusokat. Sok embert sokkolt a megválasztása, nem láttak benne mélységet" - mondja.

A fordulat a háborúval érkezett

Az ukrajnai invázió kezdetének napján, február 24-én sok minden múlt. Ha a pillanat hevében másféle döntések születtek volna, az egészen más következményekhez vezethetett volna. Az amerikaiak ugyanis Zelenszkijnek és családjának felajánlották, hogy kimenekítik őket Kijevből, de ő más utat választott, azzal a mondattal, amely halhatatlanná vált - mondja Andrew Roberts történész.

"Ez a döntés minden ukránt arra késztetett, hogy foglaljon állást. Kijevben ott voltak az orosz különleges erők tagjai,

azzal a feladattal, hogy öljék meg Zelenszkijt

- ő pedig kiment az utcára, és az elnöki palota előtt filmezte magát, hogy bebizonyítsa: nem ment sehová. Tisztává vált, hogy ez nem egy háromnapos háború lesz: Ukrajna ellenáll" - mondja.

A közösségi média útján kommunikál

A háború kezdete óta Zelenszkij és csapata a közösségi média útján kommunikál az ukrán néppel:

nap mint nap tölti fel a gyakran telefonnal készült videóit Telegram-csatornájára és más platformokra.

"Beszél a családjáról, akik vele maradtak Kijevben, beszél az ellenállásról, vagy arról, hogyan kell Molotov-koktélt készíteni" - mondja Roberts. 2022. február 25-én saját magát és segítőit filmezte Kijevben: a távozásával kapcsolatos pletykákra a következőképp reagált:

"Itt vagyunk, hogy megvédjük függetlenségünket, hazánkat, és ez így fog folytatódni. Dicsőség a védelmezőinknek. Dicsőség Ukrajnának. Dicsőség a hősöknek" - mondta.

Tényleg érdekli az ukránokat?

Hanna Seleszt odesszai lakos azok közé tartozik, akik figyelemmel kísérik ezeket a bejelentkezéseket.

"Látni akarjuk az elnök fáradt arcát, az elnököt, aki személyesen is érintett, az elnököt, aki közülünk való. Közvetlenül hozzánk szól, mint egy személyes beszélgetésben - nem megrendezetten" - mondja.

Oriszja Luvevics szerint a videókat a háború kezdetén többen nézték meg, mint most, de továbbra is segítenek az embereknek, mi történik. Újév napján egy 16 perces beszédet mondott az elnök, amely sokak szemébe csalt könnyeket.

A 69 éves Vaszil, aki korábban a kijevi adóhivatal munkatársa volt, azt mondja, minden nap megnézi Zelenszkij videóját.

"Hiszek neki és

azt gondolom, tőle kapok hiteles információt.

A hírek persze nem mindig jók. Sok olyasmi történik a kormány középvezetésében, ami felháborít, korrupcióval és rossz döntésekkel kapcsolatosan. De ezeket majd a győzelem után megoldjuk" - vélekedik.

A 34 éves Roman szoftverfejlesztőként néha nézi csak a videókat, de mindig elolvassa az azokról szóló heti összefoglalókat.

"Fontosnak tartom ezeket a beszédeket a morál szempontjából. Történelmi előzménye van az ilyesminek, Churchill is folyamatosan beszélt népéhez háború idején" - fogalmaz. A 38 éves Szvitlana nem nézi a videókat tavaly május óta - szerinte ezek azoknak fontosak, akik hisznek az elnökben.

Churchillebb Churchillnél

Egyértelmű párhuzamot lehet vonni Winston Churchill és Zelenszkij közt: Andrew Robert számára egyértelmű a kapcsolat.

"Ugyanazt teszi, mint amit Churchill tett:

marad a fővárosban és küzd, de ő sokkal nagyobb veszélyben van, mint Churchill volt, akit nem fenyegetett egy merénylet réme.

Zelenszkijchurchillebb Churchillnél" - állítja a történész.

Oriszja Lucevics szerint a hasonlóságok mellett vannak különbségek is a két politikus közt. Mindketten gyors eredményeket és jó sajtót akartak, de Zelenszkijben nincs meg Churchill intellektusa.

"De ez talán előny, hiszen egy mondás szerint van, aki azért tesz meg dolgokat, mert nem tudja, hogy azok lehetetlenek" - vélekedik.

Komikusból hadvezér

Hanna Seleszt szerint országában gyorsan megváltozott az eleinte rossz viccnek is vélt Zelenszkij megítélése a háború hatására. A háború előtti hónapokban a hadseregben végrehajtott kinevezései és változtatásai hatékonynak bizonyultak, és nem avatkozott bele a munkájukba.

Sean Bell katonai elemző szerint Zelenszkij helyben maradásának szimbolikus ereje van, és hogy az ezt követő hónapokban tett látogatásai a frontvonalon inspirálták a helyszínen lévő embereit.

"Nagyjából garantálható, hogy

Putyin nem szeretne találkozni egyetlen katonájával sem"

- tette hozzá.

Oriszja Lucevics is egyetért azzal, hogy Zelenszkij tette erőt adott az ukránoknak: azzal, hogy maradt és harcol, őket is erre biztatta.

Megítélése a nagyvilágban

Nemzetközi színtéren ugyanígy aktív az elnök: bátran kér fegyvereket, és úgy tűnik, nem is eredménytelenül.

"Ha túlélik ezt a háborút, évtizedekbe fog telni az ország újjáépítése" - mondja Sean Bell katonai elemző. "Ami ennek a háborúnak a hamvaiból fel fog emelkedni, az lesz az alapja annak, amire az ukránok büszkék lehetnek. Emlékezni fognak történelmüknek erre a fejezetére, és Zelenszkij ennek kulcsfontosságú része."

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×