eur:
388.99
usd:
360.7
bux:
68067.61
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Károsultaknak osztanak élelmet önkéntesek a szíriai Atarebben 2023. február 12-én, hat nappal a Dél-Törökországot és Észak-Szíriát sújtó 7,8-es erősségű földrengés után. A természeti katasztrófa halálos áldozatainak száma meghaladja a 28 ezret, a sérülteké a 80 ezret.
Nyitókép: MTI/AP/Huszein Malla

A földrengés miatt az EU módosítja a Szíriára vonatkozó szankciókat

A változtatások célja, hogy megkönnyítsék a segélynyújtást és enyhíthessék az egyre súlyosbodó szíriai humanitárius válságot.

Az európai uniós tagállamok kormányainak képviselőiből álló Tanács döntése értelmében az unió eltekint attól, hogy a humanitárius szervezeteknek előzetes engedélyt kelljen kérniük a tagállamok illetékes nemzeti hatóságaitól pénz segélyek átutalásához: Ezentúl nem kell külön engedélyt kérni ahhoz sem, hogy humanitárius célú szolgáltatásokat nyújtsanak a szankciós jegyzékben szereplő személyeknek és szervezeteknek.

Az EU 2011-ben vezetett be szankciókat Szíria ellen, válaszul arra, hogy a Bassár el-Aszad elnök vezette rezsim elnyomó intézkedésekkel, erőszakosan lépett fel a lakosság ellen. A büntetőintézkedések, amelyek azóta is érvényben vannak, a rezsimet támogató 291 személyt, illetve 70 szervezetet érintenek.

A szankciók nem tiltják az élelmiszerek, gyógyszerek vagy orvosi felszerelések EU általi exportját Szíriába, és nem célozza a szíriai egészségügyi rendszert.

Továbbá olyan széles körű humanitárius kivételt is tartalmaz, amely biztosítja a segítségnyújtás folyamatos áramlását az ország bármely részébe.

A Tanács felhívta a figyelmet, hogy a szíriai konfliktus még korántsem ért véget, továbbra is szenvedéts és bizonytalanságot okoz az ott élők számára, és ezt a válsághelyzetet a február eleji földrengés tovább súlyosbította.

A testület rámutatott, hogy EU és tagállamai a szíriai konfliktusban érintettek számára nyújtott humanitárius segélyek vezető adományozói.

2011, a válság kezdetének éve óta az uniós tagállamok összesen 27,4 milliárd eurót fordítottak humanitárius támogatásra. A földrengés óta pedig a tagországok már 5,5 millió eurót biztosítottak a legsürgetőbb szükségletek kielégítésére az érintett területeken.

Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×