eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) fogadja Vang Ji kínai államtanácsost, a Kínai Kommunista Párt Központi Külügyi Bizottsága Főhivatalának igazgatóját a moszkvai Kremlben 2023. február 22-én.
Nyitókép: MTI/AP/Pool/Kreml/Anton Novoderezskin

Vlagyimir Putyin: új határokat ér el az orosz-kínai együttműködés

Folyamatosan fejlődnek az Oroszország és Kína közötti kapcsolatok és új határokat érnek el - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor szerdán Moszkvában fogadta Vang Ji kínai államtanácsost, a Kínai Kommunista Párt Politikai Bizottságának tagját, a Központi Bizottság Külügyi Bizottságának irodavezetőjét. "Kína, mint korábban, továbbra is objektív és tisztességes álláspontot fog képviselni az ukrán kérdésben" - közölte a kínai vendég.

"Az orosz-kínai kapcsolatok úgy fejlődnek, ahogyan azt a korábbi években terveztük, minden halad, fejlődik. Új határokat érünk el" - mondta az orosz államfő.

Az alkalommal élve Putyin üdvözletét küldte "barátjának", Hszi Csin-ping elvtársnak, a Kínai Népköztársaság elnökének. Elmondta, hogy a korábbi megbeszélés értelmében Oroszországba várja őt.

A KKP októberi kongresszusára utalva, amelyen Hszit harmadik ciklusra is megválasztották a párt vezetőjének, Putyin azt hangoztatta, Kínában nagyon fontos belpolitikai események zajlottak, amelyek kétségtelenül hozzájárultak az ország megerősítéséhez és a Kínai Kommunista Párt terveinek megfelelő fejlődés feltételeinek megteremtéséhez.

"A nemzetközi kapcsolatok ma bonyolultak. A kétpólusú rendszer összeomlása óta nem javultak, sőt, épp ellenkezőleg, még kiélezettebbé váltak" - fogalmazott Putyin.

"Ebben a tekintetben a Kínai Népköztársaság és az Oroszországi Föderáció közötti együttműködés a nemzetközi színtéren, amint azt már többször hangsúlyoztuk,

nagyon fontos a nemzetközi helyzet stabilizálása szempontjából"

- tette hozzá.

Az orosz államfő méltatta az orosz-kínai együttműködést a nemzetközi kapcsolatokban és Vang Ji ehhez való személyes hozzájárulását. Az orosz elnök köszönetét és elismerését fejezte ki a kínai külügyminisztérium munkatársainak.

Putyin pozitívan szólt a két ország együttműködéséről a humanitárius szférában, valamint a nemzetközi szervezetekben, így az ENSZ-ben, a BRICS-országok tömörülésében, és a Sanghaji Együttműködési Szervezetben.

A kínai vendég egyebek között rámutatott, hogy Moszkva és Peking kapcsolatai nem irányulnak harmadik országok ellen, nincsenek kitéve harmadik felek nyomásának. Mint mondta, a viszonyrendszer erős alapokon áll mind a gazdaság, mind a politika, mind a kultúra viszonylatában.

Vang Ji rámutatott, hogy kínai-orosz kapcsolatok a nemzetközi nyomás ellenére is folyamatosan fejlődnek.

"Kína kész együttműködni Oroszországgal a stratégiai eltökéltség fenntartása, a kölcsönös politikai bizalom elmélyítése, a stratégiai együttműködés megerősítése, a gyakorlati együttműködés kiterjesztése, a két ország jogos érdekeinek védelme, valamint világszerte a béke és a fejlődés előmozdításában való konstruktív szerepvállalás érdekében " - idézte a kínai külügyminisztérium Vangot.

Az ukrajnai háborúról az államtanácsos azt mondta: "Kína, mint korábban, továbbra is objektív és tisztességes álláspontot fog képviselni az ukrán kérdésben".

Vang azt ígérte, hogy Peking konstruktív szerepet fog játszani a válság politikai rendezésében. Mint mondta, Kína nagyra értékeli Oroszország készségét az ukrán válság tárgyalásos rendezésére.

Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

Lengyelország azt reméli, hogy az elmúlt napokban bejelentett nyugati támogatások hatására Németország is jelentős katonai támogatást küld majd Ukrajnába. Eközben az ukrán kormány azt jelentette, hogy az oroszok által támadás érte a Nyugatot kiszolgáló gázinfrastruktúrát, az orosz jelentések szerint pedig négy ukrán frontszakaszon is sikerült áttörniük A legfrissebb vasárnapi orosz-ukrán háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 17:33
×
×
×
×