eur:
389.13
usd:
363.67
bux:
68201.18
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pixabay

Uniós nyilatkozat a titkolt szerb-koszovói megállapodás még hiányzó részeiről

Enélkül nem lehet folytatni a tárgyalásokat a két fél között - hangsúlyozta Miroslav Lajcak, az Európai Unió Koszovó és Szerbia közötti párbeszédért felelős különmegbízottja.

A hétfőn közölt interjúban Miroslav Lajcak leszögezte, hogy a legfontosabb feladat az, hogy mindkét fél egyetértsen a kapcsolatok rendezését célzó uniós javaslattal. Ezzel párhuzamosan pedig teljesíteni kell a korábban vállalt kötelezettségek mindegyikét, hiszen azok továbbra is élnek, és kötelező érvényűek.

Az uniós különmegbízott arra hívta fel a figyelmet, hogy a Belgrád és Pristina között 2013-ban brüsszeli közvetítéssel aláírt megállapodás nagy része már megvalósult, egy nagyon fontos pontja, a koszovói szerb önkormányzatok közösségének a megalapítása azonban elmaradt, ahogy az Észak-Koszovó energiaellátására vonatkozó rész sem teljesült.

Arra is rámutatott, hogy van olyan része a megállapodásnak, amely ugyan teljesült, később azonban ismét megszűnt.

Ilyen a szerbiai tisztségviselők részvétele az észak-koszovói intézmények munkájában. A szerbek viszont tavaly novemberben a pristinai kormánnyal való konfliktusuk miatt kivonultak az intézményekből. Miroslav Lajcak közölte: egyrészt a koszovói félnek mihamarabb létre kell hoznia a koszovói szerb önkormányzatok közösségét, másrészt a szerb félnek lehetővé kell tennie, hogy a koszovói szerbek újra felvegyék a munkát az állami szervekben.

Az uniós különmegbízott megerősítette, hogy az úgynevezett francia-német megoldási javaslat részleteit mindaddig nem közölhetik, amíg a tervet mindkét fél el nem fogadja. Rámutatott, hogy

a javaslat elfogadása mindkét ország számára konkrét politikai és gazdasági előnyökkel járna.

A kompromisszumos megoldás erősítené a régió stabilitását és biztonságát - tette hozzá. Fontos, hogy kompromisszumról legyen szó, vagyis mindkét félnek tudnia kell, hogy egyikük sem kaphat meg mindent, amire vágyik, mindkettőjüknek engedményeket kell tenniük - húzta alá a különmegbízott.

Miroslav Lajcak közölte, hogy a tárgyalások célja az, hogy mindkét ország állampolgárai jobban éljenek.

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, amit Belgrád azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját déli tartományának tartja a többségében albánok lakta területet.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×